Olievlekken op tafelkleden? Vers of droog, verwijder ze gemakkelijk met deze eenvoudige trucs

door Natasja

19 Oktober 2022

Olievlekken op tafelkleden? Vers of droog, verwijder ze gemakkelijk met deze eenvoudige trucs
Advertisement

Familielunches op zondag en diners met vrienden zijn aangename momenten van ontspanning in gezelschap. Maar als je ze organiseert, ben je altijd een beetje bang voor de tafelkleden: er is maar een moment nodig, een kleine afleiding en tafelkleden en servetten dreigen onherstelbaar te worden beschadigd door een olievlek.

Maar je hoeft niet te wanhopen, of ze nu vers of droog zijn, er zijn een aantal DIY oplossingen waarmee je je stoffen er weer als nieuw uit kunt laten zien! Test het altijd eerst op een klein, niet zichtbaar hoekje. Laten we er samen een paar ontdekken.

Advertisement

1. Verse vlek

1. Verse vlek

Creativo

Als de vlek vers is, is het waarschijnlijker en gemakkelijker om een beter resultaat te bereiken; drie ingrediënten kunnen worden gebruikt om de vlek te verwijderen: baking soda, talkpoeder of maïszetmeel. Welk ingrediënt je ook kiest, de werkwijze is dezelfde: bestrooi de verse vlek met het poeder en laat het enkele minuten inwerken, verwijder het poeder vervolgens met een borstel. Spoelen met water en azijn en dan normaal wassen.

Advertisement

2. Droge vlek

2. Droge vlek

Creativo

Als de vlek droog is, kan hij weliswaar moeizamer worden verwijderd, maar toch met succes. Ook in dit geval stellen we 3 middelen voor:

  • Baking soda en azijn: baking soda werkt op zowel verse als droge vlekken, maar in dit geval heb je de steun van azijn nodig. Bestrooi de vetvlek met een mengsel van deze twee ingrediënten en laat het ongeveer 10 minuten inwerken alvorens over te gaan tot de gebruikelijke wasbeurt. Als de vlek niet volledig verdwijnt, kun je deze handeling meerdere malen herhalen.
  • Gedenatureerde alcohol: een ander zeer nuttig ingrediënt voor het verwijderen van droge vetvlekken, dit moet gedurende ongeveer 10 minuten op de te behandelen zone worden aangebracht alvorens de stof gedurende een uur in water en Marseillezeepvlokken te weken. Ga dan verder met wassen en je zult zien dat de vlek verdwenen is.
  • Marseillezeep of groene zeep: dit zijn de meest gebruikte producten voor het voorbehandelen en verwijderen van vlekken uit stoffen en het is altijd een goed idee ze bij de hand te hebben. Het enige wat je hoeft te doen is de vlek in te wrijven met de bevochtigde klomp zeep, waarbij je jezelf ook helpt door te schrobben met een tandenborstel, en vervolgens te wassen. Als je geen Marseillezeep of groene zeep in huis hebt, kun je een druppel afwasmiddel gebruiken, dat speciaal is samengesteld om vet op te lossen.

Je tafelkleden zullen er weer mooi uitzien en geen probleem vormen voor je lunches en diners met vrienden en familie!

Advertisement