Koffiedik: voordat je het weggooit, gebruik het op deze 6 creatieve manieren

door Natasja

18 Oktober 2022

Koffiedik: voordat je het weggooit, gebruik het op deze 6 creatieve manieren
Advertisement

Of je nu van een even snelle espresso houdt of liever koffie van een nostalgische mokkapot hebt, over één ding zullen we het ongetwijfeld allemaal eens zijn: koffie is veel meer dan een banale warme drank. Het is een knuffel die we onszelf geven wanneer we nieuwe energie nodig hebben of wanneer we ons down voelen, een excuus om tijd door te brengen in het gezelschap van degenen die ons dierbaar zijn. Soms is het gewoon een ritueel waarmee we iets willen eindigen of beginnen.

Om welke reden en hoe je het ook bereidt, na het drinken zul je moeten beslissen wat je met het koffiedik doet: gooi je het weg of gebruik je het opnieuw? Absoluut de tweede optie, vinden wij. In feite zijn er veel manieren waarop je thuis koffiedik kunt recyclen; we laten er zes zien.

Advertisement

1. Geuren uit de koelkast verwijderen

1. Geuren uit de koelkast verwijderen

Creativo

Als je de koelkast opent en wordt overvallen door onaangename geuren, heb je waarschijnlijk zeer sterke levensmiddelen (vis, uien, knoflook) opgeslagen of ben je bepaalde levensmiddelen te lang vergeten en zijn ze gaan rotten. Maar wat moet je nu doen om van de onaangename geur af te komen? Vul een kopje met droog koffiedik en zet het op een plank in de koelkast en de geur zal snel verdwijnen!

Advertisement

2. Gekrast meubilair

2. Gekrast meubilair

Creativo

Als je donkere houten meubels hebt met krassen, maak je geen zorgen: koffiedik lost dit probleem in een mum van tijd op. Meng koffiedik met een beetje lauw water of zonnebloemolie tot een dikke pasta die je op de kras smeert. Laat het een paar minuten inwerken alvorens het te verwijderen en als de krassen niet weg zijn, probeer de handeling te herhalen. De meubels worden weer zo goed als nieuw.

3. Mieren op afstand houden

3. Mieren op afstand houden

Creativo

Als je huis door mieren is uitgekozen als hun thuis, koop dan geen chemische middelen om ze te verjagen. Laat in plaats daarvan wat koffiedik achter op de plaatsen waar de meeste mieren komen en de mieren zullen in een mum van tijd verdwenen zijn.

4. Anti-vlek

4. Anti-vlek

Creativo

Heb je hardnekkige vlekken op verschillende oppervlakken in huis? Je kunt ze gemakkelijk verwijderen door met een vochtige spons koffiedik aan te brengen. Een paar ronddraaiende bewegingen en de vlekken verdwijnen!

5. Verven van stoffen

5. Verven van stoffen

Creativo

Je kunt gemakkelijk een natuurlijke kleurstof voor stoffen of voor gebruik op canvas of papier verkrijgen door het koffiedik in water te koken. Geef kleding een nieuwe kleur of laat je creatieve kant zien.

Advertisement

6. De afvoer reinigen

6. De afvoer reinigen

Creativo

Om de afvoer van wastafels en toiletten te ontstoppen, of gewoon om ze schoon te maken en in topconditie te houden, kun je hulp krijgen van koffiedik. Voeg twee eetlepels koffiedik toe aan heet water en giet het in de afvoer: je verwijdert niet alleen resten, maar ook onaangename geuren!

Dit waren slechts enkele voorbeelden van hoe je koffiedik kunt hergebruiken, maar er zijn nog meer toepassingen: als schoonheidsmiddel voor huid en haar, in de tuin voor je planten, in de auto. Hoe gebruik jij koffiedik?

Advertisement