Is uw leren of kunstleren tas gebarsten en afgebladderd? Zoek uit hoe je het kan repareren

door Natasja

05 Juni 2022

Is uw leren of kunstleren tas gebarsten en afgebladderd? Zoek uit hoe je het kan repareren
Advertisement

In de modewereld wordt voor het maken van tassen en lederwaren meestal gebruik gemaakt van leer en kunstleer. Alle soorten dierlijk leer zijn altijd duurzame en waardevolle materialen geweest - hoewel hun populariteit in de loop der jaren is afgenomen als gevolg van kwesties van eco-duurzaamheid en wreedheid tegen dieren; synthetisch of veganistisch leer zijn daarentegen populair als gevolg van hun grotere gebruiksgemak en is, indien niet gemaakt van kunststoffen, een echt milieuvriendelijke keuze.

We dragen deze accessoires dan ook bij duizenden gelegenheden, wat onvermijdelijk sporen nalaat: zowel echt als nepleer kan barsten en zelfs vervellen. Dat wil echter niet zeggen dat je niet kunnen ingrijpen om je lievelingstassen te herstellen en te restaureren.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor echt leren tassen

  • Verwijder al het vuil met een schone spons of zachte doek gedrenkt in een leerreiniger.
  • Breng vervolgens een laagje was aan - er zijn er speciaal voor leer, anders zijn er mensen die zadelzeep gebruiken.

Of

  • Gebruik een lotion voor leer, ook beschermend. In vergelijking met DIY remedies op basis van cosmetische crèmes of melk, zijn leerproducten namelijk beter in staat om het materiaal te bevochtigen en de zachtheid en "volheid" van het leder te herstellen.
  • Bescherm de tas vervolgens met wat leerconditioner (ook die voor schoenen, kleurloos, is prima).

Voor synthetisch leer

Als deze tassen nog niet afgebladderd zijn, maar alleen hun oorspronkelijke glans verloren hebben, kun je er ook poetsmiddelen voor leer op gebruiken, in kleine hoeveelheden.

Als ze daarentegen afgeblafferd zijn, dan kun je als alternatief het volgende doen:

  • gebruik een heteluchtpistool, en zodra het materiaal zacht wordt, neem je met behulp van een pincet het flapje dat was losgekomen en spreid je het opnieuw uit over de tas, zodat het vastkleeft en het blootgestelde deel bedekt.
  • Maak de tas ook grondig schoon met een zachte borstel met fijne haren. Gebruik een leerreiniger met een zachte doek om het een beetje schoon te maken (zadelzeep is ook prima). Als derde stap gebruik een leerconditioner, die je zachtjes rechtstreeks op het op te tillen stuk wrijft, waarbij je het zo ver mogelijk terug op de tas legt. Gebruik na tien minuten een droge doek en veeg de hele tas schoon. Wacht 24 uur en breng dan een schoensmeer aan (pure rubber wordt vaak aanbevolen). Wrijf met een zachte doek alsof je poetst, zodat de stukjes voering die omhoog waren gekomen weer worden omlaag worden geplaatst, en zo zou je de meest opvallende vlekken verwijderd moeten hebben.

Wat te doen in geval van scheuren in echt leren tassen? Hier zijn enkele mogelijke remedies:

  • Meng warm water en een beetje zeep, en voeg dan een paar druppels glycerine toe. Breng dit aan op de scheur en laat het drogen.
  • Verdun wat zadelzeep in warm water net genoeg om het vloeibaar genoeg te maken en vul er de scheurtjes mee. Soms is het nodig de handeling verschillende keren te herhalen.
  • Bij diepere scheuren kan het nuttig zijn een beetje leerconditioner gemengd met een leerverf aan te brengen om de schade te maskeren.
  • Er zijn ook zogenaamde vulmiddelen die speciaal voor dit soort reparaties zijn ontworpen.

Kortom, er zijn vele manieren om een tas te repareren waar je geen aandacht aan had besteden omdat hij te beschadigd was!

Advertisement