Heb je geen zin om de mulch elk jaar te vervangen? Vervang het door echte planten!

door Natasja

09 Juni 2022

Heb je geen zin om de mulch elk jaar te vervangen? Vervang het door echte planten!
Advertisement

De techniek van levende mulch wordt al lang gebruikt in de tuinbouw, maar kan ook in tuinen worden toegepast als alternatief voor organisch mulchen van bloembedden. Dit laatste is in feite het bedekken van de bodem rond sierplanten met natuurlijke materialen zoals boomschors, vulkanische lapilli, versnipperd gebladerte of takken en meer. Het dient om de groei van onkruid tegen te gaan, om de verdamping van water uit de bodem te vertragen, om bescherming te bieden tegen het weer tijdens koude seizoenen, en met name in het geval van biologisch afbreekbare materialen wordt de bodem uiteindelijk ook verrijkt met nuttige voedingsstoffen voor de planten.

Maar het is ook een periodieke klus die elk jaar wordt herhaald. Voor iedereen die een even ecologisch maar minder veeleisend alternatief wil proberen, is er dus de zogenaamde levende mulch.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Deze term verwijst naar elk type bodembedekkende plant, d.w.z. meerjarige soorten die op de grond breder groeien dan in de hoogte. Net als bij traditionele mulching zijn er voordelen: de aanwezigheid van deze planten verrijkt de bodem met voedingsstoffen, verbetert de porositeit, voorkomt bodemerosie en bovenal, wanneer planten worden gekozen die geschikt zijn voor het klimaat en het gebied waarin men leeft, zullen ze sterk genoeg zijn om de gekozen zone in te nemen zonder ruimte te laten voor onkruid.

Het idee komt voort uit de observatie dat in weiden waar planten vrij groeien, elke plant erin slaagt te gedijen. In tuinen en moestuinen dwingen we elke plant om zich af te zonderen van de andere, terwijl sommige een nuttige metgezel zouden kunnen zijn. Dus, of het nu gaat om groenteplanten of sierplanten, het kan een goed idee zijn om te overwegen een groen tapijt te laten groeien.

Welke planten worden over het algemeen het meest voor dit doel gebruikt? Er zijn veel, waaronder:

  • Rode klaver of viooltje (Trifolium pratense)
  • Goudsbloem (Calendula officinalis)
  • Dille (Anethum graveolens)
  • Kleine tijm (Thymus serpyllum)
  • Rood zwenkgras (Festuca rubra)

Voordelen van levende mulch:

    1. Beperkt de groei van onkruid
    2. Houdt vocht langer vast in de bodem
    3. Voorkomt bodemerosie
    4. Verhoogt de hoeveelheid nuttige microben in de bodem
    5. Produceert humus die de bodemkwaliteit verbetert (dit is de oppervlaktelaag van de bodem, die in de afgelopen 150 jaar wereldwijd met bijna de helft is verdwenen)
    6. Trekt bestuivende insecten en bijen aan - waarvan de biodiversiteit op onze planeet in feite afhankelijk is
    7. Kan worden afgesneden en als meststof op de grond worden achtergelaten
    8. Veel minder stress en werk om al het mulch elk jaar te vervangen

Het is de moeite waard om deze techniek in de tuin of moestuin uit te proberen, vind je ook niet?

Advertisement