Branders grondig reinigen en ontvetten: twee natuurlijke en onverwachte middelen

door Natasja

08 November 2022

Branders grondig reinigen en ontvetten: twee natuurlijke en onverwachte middelen
Advertisement

Hoewel branders een fundamenteel onderdeel zijn van een apparaat dat je meerdere keren per dag gebruikt, zijn ze een onderdeel van de keuken dat je meestal niet meenemen in je dagelijkse schoonmaak waarbij je beperkt tot de zichtbare en afneembare onderdelen. Er zijn echter momenten waarop onderhoud noodzakelijk is.

Het kan gebeuren dat je veranderingen in de kleur van de vlam opmerkt, van blauw naar oranje, of dat het gas in mindere mate aanwezig is, wat aangeeft dat je iets moet doen. Zonder het zo ver te laten komen, kun je een regelmatige reiniging uitvoeren op hetzelfde moment dat je de rest van de kookplaat schoonmaakt, om ervoor te zorgen dat alle restvuil volledig wordt verwijderd en om te voorkomen dat je later ingrijpender moet optreden. 

Om dit deel van de keuken schoon te maken, kunnen je twee ingrediënten gebruiken die je in huis hebt en waar je niet zo snel aandenkt; laten we ze samen ontdekken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voordat je begint met schoonmaken, moet je eerst de kookplaat loskoppelen van de elektriciteit, de gaskraan dichtdraaien en de ruimte ventileren om in alle veiligheid te werken. Verwijder vervolgens alle bewegende delen en open alle knoppen zodat eventueel restgas in de interne kanalen kan ontsnappen. Maak eerst de kookplaat schoon en verwijder dan alle afneembare delen.

Nu ben je klaar om de branders te reinigen; je kunt dit doen met twee eenvoudige ingrediënten: gedemineraliseerd water en een zakje droge gist. Dat klopt: deze keer zal de gist niet gebruikt worden om een of andere lekker gebakje te bereiden, maar om grondig te reinigen en te ontvetten. Meng de twee ingrediënten tot een pastaachtig mengsel dat je met behulp van een kleine borstel - een oude, gebruikte tandenborstel volstaat - op de branders aanbrengt. Laat het mengsel enkele minuten inwerken alvorens het met een vochtige doek te verwijderen. De branders zullen zo goed als nieuw zijn!

Om grondig te reinigen en te ontsmetten kun je ook gedemineraliseerd water vervangen door witte azijn; de procedure is dezelfde als hierboven beschreven, er verandert slechts één ingrediënt, maar de resultaten zullen werkelijk fantastisch zijn. Probeer het: je zult versteld staan!

Advertisement