Sponzen en doekjes grondig reinigen met eenvoudige DIY trucs

door Natasja

24 November 2022

Sponzen en doekjes grondig reinigen met eenvoudige DIY trucs
Advertisement

We gebruiken dagelijks sponzen en doekjes om de vaat te wassen en alle oppervlakken in huis, vooral in de keuken en de badkamer. Dit betekent dat ze voortdurend vol vuil zitten, en zelfs als je ze na elk gebruik goed wast en afspoelt, blijven er kiemen en bacteriën in sluimeren, die zoveel mogelijk moeten worden geëlimineerd om een optimale hygiëne in huis te waarborgen.

 Er zijn verschillende methoden om sponzen of keukendoekjes te ontsmetten, waarvan sommige heel gemakkelijk uit te voeren zijn, omdat ze middelen gebruiken die je gewoonlijk in huis hebt. Lees verder voor meer informatie.

Creativo

Creativo

  • Voor een gewone wasbeurt kun je eenvoudige Marseillezeep gebruiken. Wrijf gewoon het stuk zeep (of giet een beetje vloeibare zeep) direct op de natte spons, wrijf vervolgens de spons zelf zodat deze de zeep opneemt, en spoel grondig uit met warm water. Vul daarna een teil of kleine kom met warm water, voeg baking soda toe en laat de pas gewassen spons weken, ook gedurende een uur. Je hoeft het dan alleen maar uit te spoelen en het zoals gewoonlijk bij de spoelbak te laten uitlekken.
  • Een andere methode voor grondige reiniging is het gebruik van witte azijn: vul een pannetje met gelijke delen water en azijn en breng het aan de kook. Zet het vuur uit en doe onmiddellijk de sponzen of doekjes erin, die misschien al van het meeste vuil zijn ontdaan. Laat ze weken, en als je wilt, kun je een beetje baking soda toevoegen, maar het is beter dit direct op de spons te strooien voordat je hem laat weken.
  • Waterstofperoxide of mild bleekmiddel (de chloorvrije soort): 50 ml verdunnen in een liter warm water en minstens een half uur laten weken. Gewoon goed afspoelen en dan zijn ze weer klaar voor gebruik.
  • Je kunt ze (als ze geweekt zijn!) ook een paar seconden op middelhoog vermogen in de magnetron doen, maar ze kunnen ook samen met de vaat in de vaatwasser.

Deze methoden helpen om alledaagse accessoires zo lang mogelijk in de best mogelijke staat te houden, maar dit betekent niet dat wanneer ze te versleten beginnen te raken, het tijd is om ze te vervangen. Heb jij een favoriete methode voor het wassen van sponzen en doekjes?

Advertisement