Baking soda: 10 manieren waarop je de eigenschappen ervan kunt gebruiken voor je huis

door Natasja

18 November 2022

Baking soda: 10 manieren waarop je de eigenschappen ervan kunt gebruiken voor je huis
Advertisement

Baking soda is een onmisbaar ingrediënt in de keukens sinds het begin van de industriële productie ervan in de jaren 1700; pas toen werd het gebruik van dit kostbare zout populair, dankzij de drastische verlaging van de productie- en afzetkosten ervan.

De eigenschappen ervan waren echter al veel eerder bekend. Het waren namelijk de Egyptenaren die als eersten de mogelijke toepassingen ontdekten van een van de bicarbonaatverbindingen, die als een witachtig poeder op de oevers van de Nijl werd afgezet na de verdamping van het water: door met deze stof te experimenteren ontdekten ze de sterke drogende kracht ervan, noemden het "natron" en begonnen het te gebruiken als conserveringsmiddel. Van daaruit verspreidde het zich over de wereld dankzij handelsroutes met andere mediterrane volkeren.

Maar naast de bekende toepassingen aan tafel, kan baking soda ook voor veel andere doeleinden worden gebruikt: we noemen hieronder 10 manieren waarop je de eigenschappen ervan thuis kunt benutten.

Advertisement

1. Geuren neutraliseren en parfumeren

1. Geuren neutraliseren en parfumeren

Creativo

Baking soda is geweldig voor het verwijderen van onaangename geuren uit koelkasten, asbakken, kattenbakvulling, schoenen, kasten en laden, maar ook uit grotere ruimtes, zoals de keuken, waar de geur van gebakken voedsel vaak blijft hangen. Strooi gewoon wat van het poeder op de bodem van de vuilnisbakken of bewaar een bakje in de koelkast, in een kast of naast de kookplaat om alle onaangename geuren te verwijderen.

Maar als je het huis ook wilt parfumeren, kun je essentiële oliën aan het poeder toevoegen. Door het poeder op te lossen in water en het te bewaren in een fles met een dispenser, kun jehet naar behoefte verstuiven om de kamer te parfumeren.

Advertisement

2. Borstels en kammen schoonmaken

2. Borstels en kammen schoonmaken

Creativo

Om stof, haren en haarresten van borstels en kammen te verwijderen, is het goed ze regelmatig te wassen met een oplossing van water en baking soda. Laat deze voorwerpen weken in een teil met twee eetlepels van het witte poeder: ze zullen onmiddellijk zo goed als nieuw zijn.

3. De mokkapot of het koffiezetapparaat schoonmaken

3. De mokkapot of het koffiezetapparaat schoonmaken

Creativo

Om koffieresten van de mokkapot te verwijderen, of om het koffiezetapparaat te reinigen en te ontkalken, is baking soda niet alleen zeer doeltreffend: het laat geen resten achter en verandert het aroma van het drankje niet.

4. De oven schoonmaken

4. De oven schoonmaken

Creativo

Om de oven effectief schoon te maken zonder gebruik te maken van vervelende chemicaliën, kun je een pasta van water en baking soda gebruiken. Strooi het op alle ovenoppervlakken en laat het een nacht inwerken. Als je 's morgens afspoelt, is de oven brandschoon.

5. Anti-kalk

5. Anti-kalk

Creativo

Baking soda is ook goed in het verwijderen van kalkaanslag, dus gebruik het in de vaatwasser, wasmachine, maar ook op kranen en wastafels: kalkaanslag zal gemakkelijk verdwijnen.

Advertisement

6. Oppervlakken schoonmaken

6. Oppervlakken schoonmaken

Creativo

Om vloeren schoon te maken kun je het klassieke schoonmaakmiddel vervangen door twee eetlepels baking soda verdund in lauw water, terwijl je voor meubels gewoon wat baking sodapoeder op een vochtige spons strooit en het oppervlak schoonveegt.

7. Anti-vlek

7. Anti-vlek

Creativo

Baking soda verwijdert effectief alle vet- en olievlekken uit stoffen en oppervlakken; ken je die auto-olievlek op de tuinbestrating? En die vetvlek op je tafelkleed? Verwijder ze voor altijd met een beetje poeder!

Advertisement

8. Stoffen schoonmaken

8. Stoffen schoonmaken

Creativo

Tapijten, zitbanken en vloerbedekking zijn mooi om te zien en verwarmen de kamer, maar wat een karwei om ze schoon te maken! Strooi wat baking sodapoeder op de oppervlakken, laat het een paar uur zitten en stofzuig - het resultaat zal perfect zijn.

9. Afvoer ontstoppen

9. Afvoer ontstoppen

Creativo

Als je een verstopte afvoer hebt, kun je in plaats van chemicaliën ook effectief baking soda gebruiken: giet er een glas baking soda in, gevolgd door een glas azijn en een pan kokend water. Laat het een paar uur inwerken voordat je de afvoer weer gebruikt. Als de verstopping erg groot is, herhaal de handeling twee of drie keer. Je zult de resultaten zien!

Advertisement

10. Anti-schimmel

10. Anti-schimmel

Creativo

Schimmelproblemen in huis? Maak je geen zorgen. Meng twee eetlepels baking soda, twee eetlepels waterstofperoxide en twee eetlepels fijn zout. In een spuitfles doen en op het te behandelen gebied aanbrengen. Verwijder met een borstel of een spons en zorg ervoor dat je je mond en neus bedekt om te voorkomen dat je de schimmel inademt.

Dit waren slechts enkele voorbeelden van alle mogelijke toepassingen van baking soda, maar er zijn er nog honderden meer: waar wacht je nog op, ga het snel kopen!

Advertisement