Kamerplanten: 7 fouten die je moet vermijden bij het kweken om ze gezond te houden

door Natasja

28 November 2022

Kamerplanten: 7 fouten die je moet vermijden bij het kweken om ze gezond te houden
Advertisement

Er zijn veel kamerplanten, d.w.z. planten die gemakkelijk in potten bij je thuis of op het terras kunnen worden gekweekt. Er zijn talrijke soorten en variëteiten, sommige wijder verbreid dan andere, die zich vooral onderscheiden door hun gemakkelijke teelt. In feite hebben niet alle planten dezelfde behoeften, en geloven dat ze allemaal dezelfde hoeveelheden water en licht en dezelfde plaats nodig hebben is een fout die veel mensen maken.

Hoe kun je voorkomen dat je kamerplanten voortijdig verwelken? Gewoon door te letten op deze 7 kleine fouten die onervaren tuiniers kunnen maken.

via Guidagiardino

Advertisement

1. Potgrond

1. Potgrond

Pexels

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de grond het meest geschikt is voor de soorten die je kweekt. Sommige planten hebben nu eenmaal meer drainage nodig dan andere en verschillende micronutriënten; het is dus van essentieel belang om bij de aankoop van het meest geschikte substraat voor de gekozen plant te weten te komen.

Advertisement

2. Water

2. Water

Pexels

De tweede meest voorkomende fout is het water geven. Een vetplant heeft niet dezelfde hoeveelheid water nodig als bijvoorbeeld een palmboom, en het komt vaak voor dat deze te veel water krijgt. In tegenstelling tot wat je zou denken, is te weinig beter dan te veel, omdat te veel water de plant op verschillende manieren kan beschadigen. In het algemeen moeten kamerplanten wekelijks water krijgen, maar het is altijd beter om dit vooraf te controleren. 

3. Licht

3. Licht

Pexels

Licht is ook een belangrijke factor bij het kweken: sommige planten hebben veel direct licht nodig, terwijl andere, zoals orchideeën bijvoorbeeld, veel licht willen, maar alleen als het indirect is. Er zijn ook planten zoals Sanseveria of Photos die ook goed leven op schaduwrijke plaatsen en het best geschikt zijn om te groeien in flats waar natuurlijk licht schaars is. Onderzoek de verlichting in je huis voordat je beslist welke soort je wilt kweken.

4. Verplaatsingen

4. Verplaatsingen

Pexels

De plaats van een bloeiende plant veranderen is een andere fout die moet worden vermeden. De plaats van bestemming kan namelijk minder geschikt zijn dan de plaats van waar hij eerst stond, wat leidt tot een verstoring van het natuurlijke evenwicht en vervolgens tot verdorring. Verander de plaats van de planten alleen als je merkt dat ze niet in optimale conditie zijn, probeer anders ze te laten waar ze zijn.

5. Warmtebronnen

5. Warmtebronnen

Pexels

Bij de aankoop van tropische planten wordt gemakkelijk de fout gemaakt te denken dat ze zeer hoge temperaturen nodig hebben. Plaats ze echter niet in de buurt van radiatoren of andere warmtebronnen. Deze planten houden niet van temperatuurschommelingen, dus een koelere temperatuur is beter dan ze dicht bij een radiator te zetten.

Advertisement

6. Verpotten

6. Verpotten

Pexels

Vergeet niet dat planten de juiste hoeveelheid ruimte nodig hebben. Let daarom op hun groei en verplant ze van tijd tot tijd, vooral als je ze al jaren kweekt. Let ook op de pot: het is tijd om te verplanten als je ziet dat er niet genoeg ruimte is voor de wortels.

7. Niet op hun behoeften letten

7. Niet op hun behoeften letten

Pexels

Vergeet ten slotte niet dat planten verzorging nodig hebben, dus houd altijd rekening met hun behoeften en vermijd dus ze te lang te verwaarlozen. Controleer ze regelmatig, verwijder droge bladeren en oude takken, verpot ze wanneer de tijd rijp is en vergeet niet water te geven: je zult zien dat de planten je inspanningen met veel voldoening zullen belonen.

Ben je klaar om je kamerplant te kiezen?

Advertisement