Jute of raffia: 10 geweldige ideeën voor prachtige DIY kerstdecoraties

door Natasja

14 November 2022

Jute of raffia: 10 geweldige ideeën voor prachtige DIY kerstdecoraties
Advertisement

De kerstdagen zijn het beste excuus om meer tijd met het gezin door te brengen en je huis te versieren met DIY, om de kinderen bezig te houden tijdens de lange, koude middagen in de aanloop naar de magische dag. Kerstversieringen kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt: plastic, vilt, stof, hout, papier. Met een flinke dosis fantasie kan elk materiaal dat je in huis hebt in feite worden gerecycled voor kerstversiering.

Een van de meest gebruikte materialen is jute of raffia, vaak gebruikt als verpakking voor landbouwproducten. In plaats van de vers geleegde aardappelzak weg te gooien, houd hem apart: je kunt hem op een vrije middag opnieuw gebruiken. Hoe? Door prachtige decoraties te maken voor de kerst! Laten we samen 10 geweldige ideeën ontdekken.


Advertisement

1. Op te hangen vormpjes

Dit eerste idee is heel eenvoudig te realiseren: maak gewoon wat sjablonen op een stuk karton en gebruik ze om jute- of raffiazakken uit te knippen. Maak een haakje om ze op te hangen met een touwtje en versier ze met stukjes thematische stof of dennentakjes en bessen.

Advertisement

2. Lavendelkabouters

Een uitstekend cadeau-idee en een prachtige, geurige kerstversiering. Je kunt het maken door een cirkel van jute uit te knippen en een zakje te maken waarin je de gedroogde lavendelbloemen doet. Sluit het zakje met het touwtje en ga verder met de rest van de versiering: voor de hoed kun je een doek gebruiken, bij voorkeur van geruite stof, die tot een kegel is gevouwen en vastgenaaid; voor de neus kun je een parel, een knoop, een knikker of een bolletje stof of polystyreen gebruiken; de baard tenslotte kun je gemakkelijk maken van een stukje katoen of wol, of door de franjes van een oude dweil uit te knippen.

3. Jute vogels

Ook voor deze jute vogels raden we je aan een sjabloon te maken op een stuk karton, waarmee je de jute uitknipt. Maak twee gespiegelde vormen, naai ze aan elkaar en vul ze met watten. Voor de ogen gebruik kleine kraaltjes, voor de snavel en de vleugels kunje dennenappelschubben gebruiken. Leg ze op een dennentakje en gebruik een touwtje om ze op te hangen.

4. Deurkrans

Maak een prachtige deurkrans met jute om je gasten met warmte en vrolijkheid te verwelkomen. Maak een kartonnen cirkel van de gewenste grootte en gebruik die als basis waarop je de zachtjes op zichzelf gevouwen jute vastplakt (je kunt hem ook naaien als je dat verkiest). Versier met strikken, kerstballen en dennentakken, bessen en dennenappels. Het resultaat zal een zachte wolk zijn die prachtig is om naar te kijken.

5. Tafeldecoratie

Om de eettafel te versieren maak je een zachte tafeldecoratie met behulp van jute en een glazen pot. Voor de basis kun je een stuk hout gebruiken of dik karton uitknippen. Lijm de glazen pot in het midden en omring hem met jute strikken. Voeg naar wens bessen, dennentakjes, dennenappels of kleine gekleurde balletjes toe. Met een geurkaars in de pot is de tafeldecoratie klaar.

Advertisement

6. Kaarsenhouder

Kaarsen zijn essentiele hoofdrolspelers in het feest van het licht: je kunt ze nog mooier maken met een kaarsenhouder met een houten, kurken of kartonnen voet of met een oude schotel of een ongebruikt bordje. Voeg jute strikken, raffia en stof, kerstballen en parels toe. Ze zullen echt spectaculair zijn.

7. Jute strikken

Als je van eenvoud houdt, zijn deze jute strikken iets voor jou. Je kunt ze verfraaien door ze te overlappen met een strik van kerststof, ze te omsluiten met een dennentak, en ze vervolgens te versieren met dennenappels, eventueel bespoten met goud en zilver of met sneeuwspray.

Advertisement

8. Kleine dennenbomen

Zijn deze kleine dennenboompjes niet prachtig? Ze samen met je kinderen maken is kinderspel! Knip jute uit met behulp van een kartonnen sjabloon, naai twee sjablonen aan elkaar door ze te vullen met watten en plak er knopen op, dat worden de ballen. Een touwtje om ze op te hangen en klaar is kees: een versierde dennenboom!

9. Jute engelen

Om deze engeltjes te maken hoef je alleen maar twee stukken jute te nemen, ze accordeonvormig te vouwen en aan elkaar te nieten. Het stuk voor de vleugels wordt in het midden geniet, dat voor de jurk aan het eind. Lijm ze vast waar ze vastgeniet zijn, voeg een parel of een kleine bal toe om het hoofd te maken en je huis heeft magische nieuwe bewoners voor alle feestdagen.

Advertisement

10. Kerststal

Waarom niet ook jute gebruiken voor een kerststal? Je kunt kurken bedekken met gekleurde jute om de figuren te maken, met behulp van touw en stukjes hout.

Ben je klaar om te beginnen? Het wachten op de kerst zal dit jaar nog magischer zijn!

Advertisement