Een alternatieve kerstboom? Maak hem door allerlei voorwerpen te recycleren

door Natasja

10 December 2021

Een alternatieve kerstboom? Maak hem door allerlei voorwerpen te recycleren
Advertisement

Kerstmis is een van de drukste periodes van het jaar met werk, school en winkeldrukte. Samenkomen met vrienden en familie heeft iets magisch, maar het valt ook niet te ontkennen dat tijdens deze feestperiode de kosten van allerlei aard toenemen, en daarmee ook verspilling. Er zijn dus mensen die vindingrijk genoeg willen zijn om kerst te vieren zonder een fortuin te hoeven uitgeven aan decoraties, zoals een boom om te versieren.

Er zijn namelijk veel ideeën om kerstbomen te maken van allerlei gerecycleerde voorwerpen: sommige hoeven alleen maar in de vorm van een kegel of piramide in elkaar te worden gezet, andere eventueel ook te worden geverfd, en meestal zijn er lichtdraden of wat slingers en versieringen nodig om het geheel af te maken. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Elke kroon van groene glazen flessen steunt op een ronde plank (van glas, plexiglas of zelfs hout) waarop de volgende, steeds kleinere kroon wordt geplaatst.

Advertisement

Met flessen, zelfs van plastic, kun je een soortgelijke, maar iets minder omvangrijke boom maken door hem tegen de muur te laten leunen en alleen halve cirkels te gebruiken.

Heb je veel kerstboomballen om te gebruiken? Je kunt ze met nylondraden aan het plafond ophangen, zodat het lijkt alsof ze in de lucht hangen en een kegel vormen.

Een tent met lichtjes: het is een zeer gestileerde maar zeer originele boom.

Gebruik een zaag: als je genoeg takken hout hebt, kun je ze in kleinere segmenten zagen om te gebruiken voor de stam of de kruin van een boom die je aan de muur kunt hangen of misschien op een paneel kunt monteren om hem te verplaatsen waar je maar wilt.

Advertisement

Een dubbele ladder, bij voorkeur een wat oude houten ladder, wordt een heel gemakkelijk te versieren en nogal ongewone kerstboom. Je kunt je uitleven met allerlei lichtjes en versieringen om eraan te hangen, zodat het een creatief alternatief wordt!

Kartonnen kokers, zoals die van toiletrollen, groen geverfd: een eenvoudig knutselwerkje dat zelfs kinderen kunnen maken.

Advertisement

Vele vellen papier die kegels vormen, boven elkaar gemonteerd als kronen van sparrentakken: door vellen in verschillende kleuren te kiezen, kan dit idee op duizend manieren worden gepersonaliseerd.

Zonder boeken te verpesten, maar gewoon netjes te stapelen, heb je een originele boom. En misschien wordt de vrijgekomen plaats op de boekenplank wel het ideale podium voor een andere feestelijke decoratie!

Advertisement

Heb je er wel eens aan gedacht hebben om eierdozen te verven voor een kerstboom?

Veel kettingen van papieren of plastic bekertjes, aan elkaar geregen met een beetje decoratief papier. Een briljant idee!

Fijne feestdagen!

Advertisement