Maak je eigen kerstversieringen door houten wasknijpers vindingrijk te recyclen

door Natasja

21 December 2021

Maak je eigen kerstversieringen door houten wasknijpers vindingrijk te recyclen
Advertisement

Tijdens de koude namiddagen en avonden in de aanloop naar kerst is het fijn om af en toe even uit te rusten en wat gemakkelijk, ontspannend creatief werk te doen, zoals fantasierijke knutselwerkjes om je huis te versieren tijdens de feestdagen of om cadeau te doen aan vrienden en familie.

Houten wasknijpers kunnen gemakkelijk worden gebruikt om veel verschillende soorten versieringen te maken, vaak hele eenvoudig en leuke knutselwerkjes, ook voor kinderen. Versieringen om aan de boom te hangen, knijpers om kaarten te begeleiden of cadeautjes te versieren, kransen om voor de deur te hangen... Ontdek op hoeveel manieren je houten wasknijpers kunt gebruiken, zowel vierkante als ronde.

Advertisement
Tutorial via craftymorning.com

Tutorial via craftymorning.com

Haal de veren uit elkaar (het is een geweldige manier om kapotte wasknijpers te recyclen) en zet de rechte kanten van elke wasknijper paarsgewijs tegen elkaar. Deze paren moeten dan aan elkaar worden gelijmd om sterren van verschillende grootte te maken die wit worden geverfd (eventueel ook met verf met een beetje glitter) en op elkaar worden gestapeld om ijskristallen te maken die aan de boom kunnen worden gehangen of waar je maar wilt.

Advertisement
Etsy

Etsy

Een soortgelijk idee, maar dan met één laag, en de stralen meer gescheiden. Het midden is versierd met zeer bewerkte uitsnijdingen die je kunt maken van hout, crêperubber of ook karton.

Tuorial via gluedtomycraftsblog.com

Tuorial via gluedtomycraftsblog.com

Er is niet veel voor nodig om sneeuwpoppen van oude houten wasknijpers te maken.

Als je goed kunt schilderen (als je het bijvoorbeeld met miniaturen probeert, zal het heel gemakkelijk zijn), kun je van de wasknijpers fantastische notenkrakers maken met vele prachtige details.

Met behulp van de metalen houders kun je gemakkelijk een heleboel witte, rode en groene wasknijpers bevestigen om een vrolijke kerstslinger te maken.

Advertisement

Maar het kleurenpalet kan ook veranderen: het scala aan koele kleuren, van wit tot blauw, is ook erg mooi.

onelittleproject.com

onelittleproject.com

Een lint, kleefogen, een mini rode pompom en verder bruine chenilledraad voor een gewei: met slechts een paar stappen kun je gemakkelijk rendieren maken van houten wasknijpers.

Advertisement
Sugar and Paint/Etsy

Sugar and Paint/Etsy

Kleine kerstsymbolen geschilderd op de onderkant van de wasknijpers, die je ook van tevoren met houtbeits kunt kleuren: je kunt deze wasknijpers gebruiken om kerstkaarten aan op te hangen, of je kunt er cadeauverpakkingen mee versieren, maar ook slingers mee ophangen door het hele huis.

Een meer gestileerd maar schattig patroon voor het versieren van wasknijpers als de Notenkraker uit het sprookje.

Advertisement

Een soldaat met een hoge witte bontmuts.

En hier heb je een Britse Koninklijke Wacht!

Advertisement
Tutorial via scrapreusedandrecycledartprojects

Tutorial via scrapreusedandrecycledartprojects

Steek een houten stokje door het gat waar de veer in zat, en je hebt de armen van de sneeuwman.

Etsy

Etsy

Deze rustieke stijl wordt "primitief" genoemd: men gebruikt eenvoudige materialen zonder er veel aan te veranderen. Dus houten wasknijpers en ijzerdraad, met kleine belletjes, worden de leuke rendieren van de Kerstman.

Fijne feestdagen!

Advertisement