Maak van dennenappels leuke en creatieve kerstversieringen voor o.a. in de boom

door Natasja

05 December 2021

Maak van dennenappels leuke en creatieve kerstversieringen voor o.a. in de boom
Advertisement

Wanneer het koude seizoen aanbreekt, is het altijd een goed idee om wat dennenappels te gaan sparen als je graag handgemaakte seizoensdecoraties maakt: ze zijn bijzonder geschikt voor het versieren van het huis tijdens de kerstdagen, wanneer ze op duizend verschillende manieren kunnen worden gebruikt.

Je moet ze altijd goed schoonmaken, eventueel ook met bleekwater indien nodig, en ze dan beschilderen, versieren of verrijken met vele details om er echt schattige en fantasierijke decoraties van te maken, zoals die je hieronder ziet.

Voeg verschillende dennenappels samen, als ze dun en lang genoeg zijn: ze worden sterren, die versierd kunnen worden met een reliëfsneeuwkristaldetail in het midden.

Advertisement

Als je ze in bleekwater bleekt, krijg je een min of meer lichte kleur, afhankelijk van hoe lang je ze in de oplossing laat weken: in elk geval zijn ze heel mooi om te zien, perfect ook alleen maar met een eenvoudige strik erop om ze op te hangen, maar je zou ze natuurlijk kunnen verven hoe en waar je maar wilt.

Met een beetje witte verf en een paar andere materialen kun je heel schattige sneeuwpoppen maken.

Anders kun je katoenen en verder gekleurde wollen pompons gebruiken, met pijpenragers op de plaats van de armen (waar de takjes moeten komen) en de neus (de wortel!).

Deze kleine engel is gemaakt van een dennenappel bedekt met goudverf en glitter voor de jurk, terwijl het hoofd een houten kraal is. De vleugels zijn gemaakt met een zeer elegante strik van geperforeerd lint: eenvoudiger dan je denkt!

Advertisement

Ook als je de witte verf zo verdunt dat hij nauwelijks meer te zien is, is elke dennenappel klaar om een natuurlijke boomversiering te worden.

Maar als je er ook nog een hoedje op doet, dan wordt de dennenappel de baard van een elf of misschien wel van de Kerstman.

Advertisement

Vinyllijm en Epsomzout: er is maar heel weinig voor nodig om de dennenappels een ijseffect te geven, alsof ze bedekt zijn met vorst.

Door slechts een paar schubben (de "bloemblaadjes" van dennenappels) te nemen of ook door afzonderlijke schubben samen te voegen, kun je driedimensionale bloemen maken waarmee je eenvoudige houten schijven kunt versieren.

Advertisement

Omgedraaid en geplaatst in kleine terracotta potjes, een beetje verf en lichtjes: zo heb je miniatuurkerstboompjes.

Ook door ze op houten schijven te plaatsen, watjes toe te voegen voor de kunstsneeuw en gekleurde minipompoms voor de kerstballen, heb je schattige decoraties om in huis te gebruiken, ook op tafel, of om cadeau te geven.

Fijne feestdagen!

Advertisement