Metalen flessendoppen: 11 fantasierijke werkjes om ze creatief te recyclen

door Natasja

16 November 2022

Metalen flessendoppen: 11 fantasierijke werkjes om ze creatief te recyclen
Advertisement

Klein, licht en kleurrijk: metalen flessendoppen, zoals die van bier of bepaalde koolzuurhoudende dranken in glazen verpakkingen, zijn een voorwerp dat je weggooit zonder er al te veel over na te denken, maar als je er goed naar kijkt, is het iets kleurrijks en klaar om te worden omgevormd tot veel meer. Tenminste, als je ze bekijkt met het creatieve oog van iemand die graag met fantasie knutselt.

Als je geen idee hebt wat je zou kunnen doen met de metalen doppen die je gewoonlijk weggooit, geen nood: hier zijn enkele leuke ideeën om je te inspireren, en misschien bedenk je wel een creatieve activiteit om een andere middag door te brengen, zelfs in het gezelschap van de kleintjes.

Advertisement

Maak een klein gaatje in het midden van elk exemplaar, en rijg er dan een groot aantal als bloemblaadjes aan een DIY ketting: uiteindelijk heb je het lichaam van een slang, waaraan je alleen nog een kop en het puntje van de staart hoeft toe te voegen!

Advertisement

Vouw ze met een tang doormidden, schilder ze, en elk van hen zal een bloemblaadje of blad zijn van een fantasierijke bloem waarmee je schattige schilderijtjes kunt maken.

Of het kunnen de vleugels van vlinders of lieveheersbeestjes zijn, voor kleine en schattige creaties zoals magneten, spelden en meer!

Een bloem van metalen doppen kan ook worden gemaakt door de doppen slechts aan de randen licht gebogen te gebruiken als bloemblaadjes, allemaal samen voor een volle bloemkroon.

En waarom ze niet zien als gekleurde elementen waarmee gestileerde voorwerpen kunnen worden samengesteld? Je kunt ze op een houten plank plakken en klaar is kees.

Advertisement

Iemand slaagde er zelfs in er miniatuurbeelden van te maken, zoals een miniatuur motorfiets.

Als je ze daarentegen met behulp van een hamer perfect plet, zodat de gekartelde rand verdwijnt, worden het veel gekleurde schijven om bijvoorbeeld een salontafelblad mee te versieren.

Advertisement

Wat als je er miniatuurlijstjes van maakt? Ze zouden een originele decoratie zijn om aan de muur te hangen.

Of ze kunnen een spiegel inlijsten: soms hebben ze echt vrolijke kleuren!

Advertisement

Een ander idee om het rinkelen van metaal te benutten: gebruik ze voor windgongen.

En in plaats van een circel en veel nylondraad zou je je windgong kunnen maken van een oud visnet en kettingen.

Laat je fantasie de vrije loop!

Advertisement