Als je geen bleekmiddel wilt gebruiken om de badkamer schoon te maken, probeer dan deze alternatieve middelen

door Natasja

13 November 2022

Als je geen bleekmiddel wilt gebruiken om de badkamer schoon te maken, probeer dan deze alternatieve middelen
Advertisement

Als het gaat om het schoonmaken van vloeren, vooral in de badkamer, is bleekmiddel bij de meeste mensen favoriet. Ontvettingsmiddelen op basis van bleekmiddel (zo niet bleekmiddel zelf, zij het verdund) worden in die ruimte vaak gebruikt, omdat het een stof is die grondig kan reinigen en moeiteloos kan ontsmetten.

Het is echter ook waar dat bleekmiddel gevaarlijk is voor de gezondheid als het in contact komt met de huid, de ogen en als het wordt ingeademd, en het is ook helemaal niet milieuvriendelijk.

Wat zijn enkele goede alternatieven om in de badkamer te gebruiken? Wij noemen er hieronder enkele.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een eerste optie om beter te leren kennen, als je het nog niet gebruikt, is chloorvrij bleekmiddel, d.w.z. stofbleekmiddel op zuurstofbasis, dat vaak in de handel wordt gebracht onder namen die het woord "oxi" bevatten, of mild bleekmiddel wordt genoemd.  In plaats van chloor bevat dit type bleekmiddel namelijk waterstofperoxide.

Daarom kan het nog steeds grondig reinigen, vlekken en ontsmetten. Het enige nadeel, als je het zo wilt noemen, is dat het veel meer tijd in contact met stoffen nodig heeft om de resultaten te bereiken die de andere in zeer korte tijd doet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Baking soda mag niet worden vergeten voor meer gewone en niet al te veeleisende schoonmaaktaken. Gewoon een beetje verdunnen in warm water, eventueel aangevuld met een druppel afwasmiddel (of zelfs Marseillezeep), en je kunt sanitair en tegels zonder problemen schoonmaken.

Een andere waardevolle bondgenoot is, net als in het geval van mild bleekmiddel, waterstofperoxide, vooral wanneer je die kieren en spleten wil aanpakken waar schimmel dreigt te ontstaan.

Nogmaals, witte azijn, een veel voorkomend ingrediënt in veel DIY schoonmaakrecepten. Het kan het best met water worden verdund, eventueel in gelijke delen, wanneer je vloeren en keramische oppervlakken wilt schoonmaken, terwijl het op kranen ook in een hogere concentratie kan worden gebruikt om kalkaanslag te verwijderen.

Wat is jouw favoriete methode om de badkamer schoon te maken zonder naar het klassieke bleekmiddel te grijpen?

Advertisement