x
Besparen op je rekening: help jezelf…
Probeer deze eenvoudige en effectieve methode om de vuilnisbak grondig te reinigen Je huis lekker laten ruiken met gordijnen: een eenvoudig gebaar voor een nog aangenamer huis

Besparen op je rekening: help jezelf met 7 tips die altijd van pas komen

10 November 2022 • Door Natasja
14.536
Advertisement

Als je bedenkt hoeveel activiteiten en voorwerpen die je elke dag nodig hebt energie en verschillende hulpbronnen verbruiken, is het moeilijk om niet een beetje onder de indruk te zijn. Onmisbare apparaten die voortdurend in bedrijf zijn, zoals koelkasten en diepvriezers, plus apparaten die per seizoen lange uren maken (airconditioners, ventilatoren, ontvochtigers). En dan die voor normale huishoudelijke taken, vanaf de wasmachine.

Waar en hoe kan het verbruik worden verminderd? Je kunt niet drastisch bezuinigen zonder een grote opoffering, maar het is ook mogelijk bevredigende resultaten te bereiken met kleine maatregelen die de kwaliteit van het leven niet al te zeer aantasten. Hier zijn er een paar om in gedachten te houden.


Als je iets kookt, dek het dan altijd af met een deksel: van het koken van pasta tot het bereiden van diverse gerechten, hoe meer pannen zijn afgedekt (ook maar een klein beetje, voor de pannen die niet volledig kunnen worden afgesloten, anders mislukken de recepten), dat versnelt de kooktijd, wat zich vertaalt in minder energieverbruik, of het nu gaat om gas of elektriciteit.

Luxaflex: als het warm is, moet je de kamers koelen, en niets is zo aangenaam als airconditioners, maar ze verbruiken veel energie. Help jezelf om ze tijdens de warmste dagen minder te gebruiken door de ramen - meer dan met gordijnen - af te schermen met luxaflex die sterk reflecteren.

Advertisement

Onderhoud van apparaten, met name de wasdroger (maar niet alleen!): elk apparaat dat wordt gebruikt om het huis, de kleren enz. schoon te maken, heeft over het algemeen filters om het fijnere vuil op te vangen. In het geval van de droger bijvoorbeeld, moet de filter die de pluizen opvangt vaak worden schoongemaakt. Maar ook de filters van de wasmachine of vaatwasser moeten worden onderhouden. Hoe vrijer ze zijn van obstructies, hoe minder het apparaat zal moeten "worstelen" om zijn werk te doen.

Over wasdrogers gesproken, je kunt de programma's versnellen door balletjes te gebruiken die de kledingstukken uit elkaar houden om meer lucht door te laten, en ze zullen ook zachter zijn!

Drink je graag en vaak thee en kruidenthee? In plaats van fluitketels, en nog beter dan de magnetron, zijn elektrische waterkokers: die verbruiken veel minder energie dan de andere om water te verwarmen!

Advertisement

Maak er een gewoonte van om de stekkers van apparaten die niet 24 uur per dag aan hoeven te staan, zoals computers, televisies, stereo's en dergelijke, te combineren in een kwaliteitsstekkerdoos met schakelaar. Je hoeft dat alleen maar uit te schakelen om elk apparaat van de stroom af te koppelen, en aan het eind van de maand is je rekening een beetje lager.

Koelkasten en diepvriezers: het is niet nodig ze op zeer lage temperaturen te houden. Wanneer er een groot temperatuurverschil is met de buitenlucht, moeten deze apparaten harder werken om de ingestelde temperaturen te bereiken en te handhaven. Het is beter om de temperatuur een beetje te verhogen.

Het lijken kleinigheden, maar dergelijke voorzorgsmaatregelen kunnen, wanneer ze gewoontes worden, het verschil maken.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt