Je huis lekker laten ruiken met gordijnen: een eenvoudig gebaar voor een nog aangenamer huis

door Natasja

10 November 2022

Je huis lekker laten ruiken met gordijnen: een eenvoudig gebaar voor een nog aangenamer huis
Advertisement

Niet iedereen gebruikt dezelfde methodes en producten om hun huis te parfumeren. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat een optimale manier om het huis of welke kamer dan ook te ontgeuren is om de gordijnen de geur te laten verspreiden.

Gordijnen zijn over het algemeen gemaakt van lichte materialen die gemakkelijk alle geuren absorberen, zowel aangename als onaangename. Daarom is het een goede gewoonte om ze vaak te wassen om alle onaangename geuren die in het dagelijks leven worden geabsorbeerd te verwijderen.

En het is om dezelfde redenen dat ze door ze te parfumeren een zeer effectieve luchtverfrisser worden. Wij laten je hieronder zien hoe je dat doet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om een gordijn lekker te laten ruiken is het natuurlijk nodig om te beginnen met een goede wasbeurt.

Gewoonlijk kunnen gordijnen in de wasmachine worden gewassen. We adviseren je echter, als je de zachtheid en lekkere geur ervan wilt behouden, om ze niet te wassen met klassieke middelen. Gebruik baking soda en Marseillezeep. Doe de eerste in de trommel, samen met het gordijn, en de tweede in de wasmiddellade, in plaats van wasmiddel. Uiteraard moet de zeep vloeibaar of vlokken zijn om gemakkelijk in de wasmachine te kunnen worden gebruikt. Het voordeel van het gebruik van Marseillezeep is dat het parfum blijft hangen en een volledig frisse en natuurlijke geur geeft. Dit in tegenstelling tot chemische wasmiddelen die, hoewel ze zeer geurig zijn, een sterkere en soms "storende" geur hebben.

Om het effect van Marseillezeep te versterken en van je gordijnen een echte parfumverspreider te maken, kun je essentiële oliën gebruiken. Er zijn in principe twee fasen waarin je ze kunt gebruiken: tijdens het wassen of na het wassen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Tijdens het wassen in de wasmachine: als je wat essentiële olie in de wasmachine wilt doen, kun je tijdens het wassen beslissen of je een paar druppels direct in de trommel doet, samen met de baking soda, of een mengsel maakt van water, essentiële olie en baking soda, dat je eerst op het hele gordijn spuit. In het laatste geval doe je een soort voorwas om de geparfumeerde olie in de stofvezels te laten trekken en deze te impregneren. Strooi het mengsel royaal over het droge gordijn, wrijf het hier en daar in alsof je het gaat wassen, laat het 1 tot 2 uur zitten en stop het dan in de wasmachine en was het.
  • Na het wassen in de wasmachine: als je daarentegen de geur intenser en aanhoudender wilt maken, kun je hetzelfde mengsel op het reeds gewassen en opgehangen gordijn spuiten, waarbij je erop let dat je op gepaste afstand sproeit, zodat de parfumdruppels overal terechtkomen en niet slechts op enkele plaatsen. Zo droogt het parfum op het gordijn, dat het als een echte luchtverfrisser door de kamer blijft verspreiden. Probeer het maar eens.

In beide gevallen is het raadzaam het gewassen gordijn, nog nat, op te hangen, zowel om te strijken als omdat de geur ervan tijdens het drogen verdampt en de kamer beter parfumeert. Wat de geparfumeerde olie betreft, gebruik gerust de olie die je het lekkerst vindt, die je ontspant of een schoon gevoel in huis geeft. De meest gebruikte in deze omstandigheden zijn citrus of lavendel. Maar er is een ruime keuze beschikbaar.


Waar wacht je nog op? Kies je favoriete geur en laat je erdoor omhullen!

Advertisement