Elke vloer heeft zijn eigen specifieke schoonmaakmiddel: 3 doeltreffende natuurlijke en DIY recepten

door Natasja

12 November 2022

Elke vloer heeft zijn eigen specifieke schoonmaakmiddel: 3 doeltreffende natuurlijke en DIY recepten
Advertisement

Schoonmaakmiddelen voor de vloer behoren tot de producten die we het vaakst in ons winkelwagentje leggen, maar als het erop aankomt er een te kiezen, is het altijd moeilijk de juiste te vinden voor onze vloeren. Afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, hebben vloeren verschillende verzorging nodig en kunnen ze worden beschadigd door een verkeerd gekozen schoonmaakmiddel. Als je het juiste type schoonmaakmiddel hebt gevonden, moet je ook nog eens de geur kiezen en moet je ook aan het milieu denken. Kortom, de aankoop van een vloerreiniger dreigt een langdurende en moeizame taak te worden.

Als je je de moeite wilt besparen om het juiste schoonmaakmiddel te kiezen, het milieu wilt beschermen en van doe-het-zelven houdt, kun je proberen je eigen schoonmaakmiddel voor de vloeren te maken. We stellen in dit artikel 3 recepten voor, één voor elk type vloer.

Advertisement

Hout en parket, marmer en natuursteen

Hout en parket, marmer en natuursteen

Pexels

Houten en parketvloeren, evenals marmeren en natuurstenen vloeren zijn het meest kwetsbaar, maar je kunt ze toch schoonmaken met een specifiek, niet-agressief schoonmaakmiddel. Voor dit middel kun je twee ingrediënten gebruiken: baking soda en Marseillezeep.

Om het te maken smelt een stuk Marseillezeep bain-marie en doe het in 3 liter lauw water samen met 2 eetlepels baking soda. Meng alles door elkaar om de ingrediënten samen te voegen en veeg het op de vloer met een goed uitgewrongen microvezeldoek.

Advertisement

2. Beton, gres porcellanato, terracotta

2. Beton, gres porcellanato, terracotta

Creativo

De meest resistente vloeren zijn die van gres, terracotta of beton en kunnen worden behandeld met een schoonmaakmiddel met een groter ontvettend vermogen. Om het te maken kun je grof zout en azijn gebruiken: verwarm 200 ml azijn en los er 3 eetlepels grof zout in op. Haal van het vuur, laat afkoelen en voeg toe aan 3 liter water.

Als alternatief voor grof zout kun je azijn mengen met gedenatureerde alcohol en een eetlepel Marseillezeepvlokken of een druppel afwasmiddel.

3. Allesreiniger

3. Allesreiniger

Creativo

Als je thuis meerdere vloeren hebt en een allesreiniger zoekt, kun je die maken met azijn en citroen. Filter eerst het sap van een citroen om het vruchtvlees en de pitten te verwijderen, voeg het vervolgens toe aan 300 ml witte azijn en 500 ml water. Meng goed en breng het mengsel over in een fles. Verdun 20 ml in 3 liter water om alle vloeren in je huis schoon te maken, vooral die van gres porcellanato en terracotta.

Klaar om je DIY schoonmaakmiddelen te maken?

Advertisement