Verwijder onaangename geuren, verfris en laat je huis lekker ruiken met deze natuurlijke middelen

door Natasja

15 September 2023

Verwijder onaangename geuren, verfris en laat je huis lekker ruiken met deze natuurlijke middelen
Advertisement

Met de juiste verfrisser lijkt je huis meteen schoner, geuriger en netter. Er zijn veel chemische producten te koop, maar die zijn niet altijd zo goed voor ons welzijn en kunnen te agressief zijn. Gelukkig zijn er veel natuurlijke producten die ons kunnen helpen om het huis aangenaam te laten ruiken zonder ze te gebruiken, wat geld bespaart maar ook het milieu beschermt.

Of je nu gewoon behoefte hebt om de omgeving aangenaam te parfumeren of om hardnekkige onaangename geuren te elimineren, die soms lang in de lucht blijven hangen en de indruk wekken van vuil en onverzorgd ondanks dat het huis helemaal schoon is, natuurlijke middelen kunnen de oplossing voor je zijn, je moet alleen weten hoe je moet kiezen uit alle mogelijke alternatieven.

Hieronder leggen we uit hoe je van onaangename geuren afkomt door je huis te verfrissen en te parfumeren met natuurlijke middelen.

via bhg.com

Advertisement

Natuurlijke middelen om het huis te parfumeren

Natuurlijke middelen om het huis te parfumeren

Creativo

Met essentiële oliën, kruiden en specerijen kun je je huis in een handomdraai op een natuurlijke manier parfumeren:

  • geurstokjes: je kunt een doe-het-zelf geurstokjesverspreider maken door simpelweg een theelepel van je favoriete geurende essentiële olie in een potje te doen en dit op volume te brengen met een plantaardige olie zoals amandelolie of babyolie. Steek de stokjes in het potje en plaats het in de kamer die je wilt parfumeren;
  • warme kamerverfrisser: een perfecte geur om de winterdagen op te warmen maak je door een gesneden sinaasappel samen met kruidnagels en kaneelstokjes in een steelpan te doen. Voeg water toe om de ingrediënten te bedekken en laat het een paar uur sudderen om je hele huis te parfumeren. Je kunt de pan ook voor een warmtebron zetten, zoals een open haard of kachel, of bovenop een brandende radiator.
  • gelparfum: je kunt ook eenvoudig een gelkamerparfum maken, zoals je die vaak in badkamers gebruikt. Zet een kopje water met 4 zakjes gelatine op het vuur, klop tot het is opgelost, voeg eerst een theelepel van je favoriete essentiële olie toe, dan een kopje water en een eetlepel zout en blijf roeren. Giet het mengsel in glazen potten, laat afkoelen en plaats in de kamer die je wilt begeuren.

Advertisement

Onaangename geuren verwijderen met natuurlijke middelen

Onaangename geuren verwijderen met natuurlijke middelen

Pixabay

Maar wat als je primaire doel is om onaangename geuren te verwijderen? Een heel eenvoudige taak met natuurlijke middelen:

  • baking soda: plaats bakjes baking soda strategisch in de kamers die je wilt ontgeuren, maar ook in lades, kledingkasten, schoenenkasten en meer in het algemeen overal waar je het nodig hebt; als je wilt, kun je het ontgeurende effect versterken met een paar druppels essentiële olie;
  • deodorant voor tapijten: tapijten en stoffering verzamelen vaak onaangename geuren die moeilijk te verwijderen zijn, maar zelfs in dit geval kunnen natuurlijke middelen heel nuttig zijn; meng 200 gram baking soda met 100 gram maïszetmeel in een kom en voeg 5 druppels van je favoriete essentiële olie toe. Doe het resulterende mengsel in een fles met een poederdispenser of in een glazen pot waarin je gaatjes in het deksel hebt geboord, strooi het op het tapijt en laat het minstens 30 minuten staan voordat je gaat stofzuigen.
  • citroen-basilicum geurverdrijver: tot slot kun je in een paar eenvoudige stappen een citroen-basilicum geurverdrijver spray maken. Breng eerst 150 ml water aan de kook, waarin je 4 eetlepels gedroogde basilicum een paar minuten laat weken. Zeef het mengsel door een zeef en voeg 5 druppels essentiële olie van citroen, 150 ml gedestilleerd water en een eetlepel wodka of andere alcohol voor levensmiddelen toe. Doe alles in een fles met een verstuiver en gebruik het mengsel overal in huis.

Hoe parfumeer jij je huis op natuurlijke wijze?

Advertisement