Altijd glimmende glazen douchewanden: de DIY methodes om te onthouden

door Natasja

09 November 2022

Altijd glimmende glazen douchewanden: de DIY methodes om te onthouden
Advertisement

Een van de voortdurende uitdagingen in huis is de strijd tegen kalkaanslag: je kunt jezelf helpen met filters en zuiveraars, maar vroeg of laat verschijnen er overal waar water wordt gebruikt minerale resten. En er zijn geen oppervlakken waarop het duidelijker te zien is dan op glas.

Daarom is het favoriete podium voor kalksporen in huis altijd de douchecabine, met het glas waarop dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid water stroomt, en al die druppels die daar blijven liggen om op te drogen en vervolgens een licht maar zichtbaar spoor achterlaten. Het is niet mogelijk om het probleem volledig te elimineren, maar je kan jezelf helpen door anti-druppelproducten en -middelen te gebruiken, of middelen die deze aanslag effectief kunnen oplossen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een product om klaar te houden in de badkamer, voor als je het glas schoonmaakt, kan worden bereid met het volgende:

  • 150 ml water, bij voorkeur gedestilleerd of gedemineraliseerd
  • 150 ml witte alcoholazijn
  • 1 eetlepel (optioneel) talkpoeder
  • het sap van een citroen, gefilterd. Anders een eetlepel citroenzuur.

Giet eerst het water en de alcohol erbij, schud om te mengen, voeg dan de andere ingrediënten toe en schud opnieuw een beetje. Je moet er wel aan denken om elke keer dat je het gebruikt te schudden, en het vervolgens gebruiken als een normaal glasreinigingsmiddel, d.w.z. spuiten op een geschikte pluisvrije doek.

Dan zijn er nog de andere middelen om te proberen, vooral als er geen tijd of manier was om het anti-druppelmiddel te bereiden:

  • Wrijf een halve citroen (ook als hij al is uitgeperst) in alsof het een spons is: het verwijdert kalkaanslag, maar dan moet het wel meteen worden afgespoeld en gedroogd. Als je weinig tijd hebt, en slechts een paar citroenen, pers ze dan uit tot je 250 ml sap hebt en meng ze met water om een spuitfles van een liter te vullen.
  • Gebruik de witte azijn alleen, met een spons of, beter nog, een geschikte doek. 
  • Op droog glas kun je ook gewoon talkpoeder proberen, ingewreven met doekjes die ook perfect droog zijn. Maar deze methode is meer geschikt voor ramen dan voor glazen douchewanden.

Houd altijd een trekker bij de hand om het grootste deel van het water onmiddellijk na het wassen van de wanden van de douchecabine te verwijderen, zodat je het verschijnen van hinderlijke kalksporen veel langer kunt uitstellen.

Advertisement