Bewaar altijd een fles in de buurt van de wasmachine om onaangename geuren te voorkomen

door Natasja

09 November 2022

Bewaar altijd een fles in de buurt van de wasmachine om onaangename geuren te voorkomen
Advertisement

Het komt wel eens voor dat de wasmachine, zelfs kort na het beëindigen van het wasprogramma, onaangename geuren afgeeft. Deze apparaten werken voortdurend met water, zodat de trommel een plaats is waar veel vocht zich ophoopt, een ideale situatie voor de verspreiding van schimmel en andere factoren die vervolgens onaangename geuren ontwikkelen.

Bovendien verergert het gebrek aan onderhoud van het apparaat de situatie en is het verhogen van de dosis wasmiddelen en ontharders niet de oplossing, maar een praktijk die juist het tegenovergestelde effect heeft. Wat kan er gedaan worden? Naast de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen kan je jezelf helpen door een aantal DIY middelen klaar te houden, zodat je ze niet telkens hoeft te bereiden. Je hoeft dus alleen maar een fles bij de hand te hebben in de buurt van de wasmachine, met het product van je keuze erin, klaar voor gebruik.

Advertisement
Creativo

Creativo

Welke middelen helpen bij onaangename wasmachinegeuren? Meestal zijn het stoffen met een zuur bestanddeel die onaangename geuren kunnen neutraliseren, en die ook nuttig zijn voor het reinigen van de afdichting van de deur of het wasmiddelbakje.

Laten we eens kijken welke dat zijn:

1. Witte azijn. Wijn, alcohol, rijst- of appelazijn zijn allemaal prima. Je kunt het puur of verdund gebruiken, door het rechtstreeks in de trommel of wasmiddelbakje te gieten, en vervolgens een lege was te starten. Daarom is het beter een fles azijn van lage kwaliteit klaar te hebben staan voor dit soort klusjes. En als je wilt voorkomen dat de zuurgraad van de vloeistof schade aanricht, verdun het dan met een derde water, ook gedestilleerd water.

2. Citroensap: knijp genoeg uit om een glas te vullen, zeef het en giet het in een literfles. Dan hoef je alleen nog maar water bij te vullen. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als azijn.

3. Citroenzuur. Een ander gelijkwaardig ingrediënt, milieuvriendelijk, goedkoop en ook gemakkelijk te gebruiken. Het wordt geleverd in poedervorm, zodat je slechts 200 of 250 gram hoeft op te lossen in een liter water. Bewaar het mengsel klaar voor gebruik (altijd op de aangegeven manier), maar vergeet niet het te schudden voor gebruik.

Wees echter altijd voorzichtig, vooral op rubberen onderdelen, om deze stoffen niet te vaak te gebruiken: ze zijn effectief in het reinigen, maar door hun zuurgraad kunnen ze op den duur ook afdichtingen en leidingen beschadigen.

 

Een andere mogelijke bereiding is met zuiveringszout, hoewel oplossen in water misschien niet zo handig is. Aangezien u het (bij voorkeur in de trommel) aan het wasgoed kunt toevoegen, is het beter om een handige verpakking (een pot die goed afsluit, met een theelepel erin klaar, of een maatbeker) in de buurt te houden, naast uw flessen met nuttige wasproducten.

Advertisement