Een schoon broodrooster zonder moeite: de truc om al het vuil te verwijderen

door Natasja

06 November 2022

Een schoon broodrooster zonder moeite: de truc om al het vuil te verwijderen
Advertisement

Het broodrooster is een klein apparaat dat bijna nooit ontbreekt in de keuken: ideaal om sneetjes vers brood te roosteren, of om oud brood weer eetbaar te maken. Er zijn ook mensen die hem gebruiken om tortilla's en taco's te verwarmen of te bakken, en voor vele andere, soms zeer creatieve bereidingen.

Eén ding is echter zeker: hoe voorzichtig je ook bent om niet te veel kruimels te laten vallen, het is onvermijdelijk dat de roosters waarin je de sneetjes brood plaatst, de opvangbakjes eronder en de hele binnenkant van het apparaat waarin deze onderdelen zijn ondergebracht, uiteindelijk erg vuil worden. Het is elke keer weer een hele klus om te proberen alle resten te verwijderen, maar er is een snelle en gemakkelijke truc die veel helpt, en daarvoor heb je alleen een hulpmiddel nodig dat je zeker thuis hebt.

Advertisement
@jessicahaizman/TikTok

@jessicahaizman/TikTok

Ook een Tiktokker, @jessicahaizman, demonstreert de truc, in haar video legt ze uit hoe ze elke week het broodrooster schoonmaakt.

Alles wat je nodig hebt is:

  • Een microvezeldoekje
  • Een föhn
  • Witte azijn (wijn-, appel-, alcohol- of rijstazijn)

Hoe ga je te werk? Het is echt heel eenvoudig: haal de stekker uit het stopcontact - en denk eraan altijd schoon te maken als het apparaat perfect is afgekoeld - en volg dan deze stappen

1. Neem het microvezeldoekje en steek het in de roosters waar gewoonlijk het te roosteren brood in zit. Zorg ervoor dat je het doekje goed inbrengt en druk zachtjes op de roosters en de bodem. Deze stap dient om eventuele resten op de roosters zelf te verwijderen, zodat al het vuil op de bodem terechtkomt. Herhaal dit voor elk van de openingen van het broodrooster.

2. Haal dan de kruimelladen eruit die zich meestal aan de onderkant bevinden, en trek ze opzij. Doe dit langzaam zodat de kruimels erop blijven liggen. Maak ze vervolgens schoon zoals je wilt, het belangrijkste is dat ze onmiddellijk goed worden gedroogd. In dit stadium kun je ook de roosters eruit halen, en deze ook zorgvuldig wassen.

3. Maar wat te doen met de kruimels die onvermijdelijk toch in het apparaat achterblijven? Je hoeft het hele broodrooster niet te verplaatsen, te schudden of plat tegen het werkblad aan te kloppen. Dit kan eenvoudig met de föhn gedaan worden: zet hem aan op maximaal vermogen, plaats hem aan de andere kant op de openingen en laat de luchtstraal alle kruimels naar beneden vallen.

4. Nu moet je alleen nog alles opruimen wat je net met de föhn hebt laten vallen, en de buitenkant van het apparaat schoonmaken met behulp van azijn. Is het broodrooster echter geëmailleerd en niet van metaal, dan kun je beter een milde ontvetter gebruiken.

Bekijk de video https://www.tiktok.com/@jessicahaizman/video/6879166382576012549?is_from_webapp=v1&item_id=6879166382576012549 om te zien hoe eenvoudig het is. Na een dergelijke schoonmaakbeurt is hij weer zo goed als nieuw!

Advertisement