Wil je niet dat knoflook uitloopt? Gebruik een eenvoudige truc

door Natasja

05 November 2022

Wil je niet dat knoflook uitloopt? Gebruik een eenvoudige truc
Advertisement

Elk teentje knoflook dat je in de keuken hebt staan, kan een nieuwe plant voortbrengen, en het zal iedereen wel eens zijn overkomen dat wanneer je de restanten van een knoflook na dagen of weken nadat je het hebt gekocht, wilt gebruiken en ontdekt dat deze, als hij niet bedorven is, een groene, soms grote, uitloper heeft voortgebracht.

Hoe groter de uitloper, hoe minder eetbare pulp er in de knoflook zelf achterblijft, en hoewel het eten van uitgelopen knoflook niet zo slecht voor de gezondheid is als je denkt, is het ook waar dat de smaak misschien niet helemaal hetzelfde is. Dus als je de bol zo lang mogelijk wilt bewaren en het verschijnen van de uitlopers wilt uitstellen, moet je knoflook op de juiste manier in de keuken bewaren. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Enkele van de populairste methoden zijn de volgende:

  • knoflook invriezen, maar nadat elk teentje is schoongemaakt. De knoflook moet dan direct tijdens het koken worden gebruikt, zonder te wachten tot hij ontdooid is.
  • Als je vaak en veel knoflook gebruikt, kun je hem schillen en in de koelkast bewaren.
  • Bewaar de knoflook anders sowieso op kamertemperatuur, in verluchte bakjes (kleine schaaltjes met gaatjes, of netzakjes).
  • Je zou zelfs kunnen dehydrateren: pel elk teentje en snijd ze in de lengte doormidden, gebruik dan een droogapparaat of leg elk stukje op een bakplaat gedurende 2 uur bij 60°, en daarna nog 4 tot 6 uur bij 55°. Eenmaal gedroogd, bewaar de knoflook in luchtdichte houders op kamertemperatuur.

Als de knoflook van jezelf is, d.w.z. vers geoogst, of als je verse knoflook hebt gekocht, neem elke bol en leg ze allemaal op een schaal, goed verspreid. Zet alles op een koele, droge plaats en wacht een week.

Je zult merken dat de buitenste schil dunner en droger wordt, als heel fijn papier, en ook de resterende aarde zal gemakkelijk loslaten. Nu is het tijd om de bladeren weg te snijden, tot er nog maar twee of drie centimeter van de bol over is. Snijd ook de wortels weg die onderaan ontspruiten.

Maak de knoflook goed schoon zonder hem te beschadigen, en bewaar hem in een geperforeerde zak, zoals een boodschappennetje, bij voorkeur op een koele plaats die niet onder de 10 graden komt.

Heb je een van deze tips al geprobeerd?

Advertisement