De koelkast is niet altijd de oplossing voor voedsel: ontdek welke levensmiddelen op kamertemperatuur moeten worden bewaard

door Natasja

09 Augustus 2021

De koelkast is niet altijd de oplossing voor voedsel: ontdek welke levensmiddelen op kamertemperatuur moeten worden bewaard
Advertisement

De koelkast heeft in de hele wereld een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we voedsel consumeren, en is een onmisbaar apparaat in elk huis: dankzij de koelkast kunnen we veel levensmiddelen langer bewaren, ook nadat ze zijn gekocht of gekookt, zonder dat we ons hoeven te haasten om ze op te eten.

Er zijn echter levensmiddelen die beter niet, of misschien niet onmiddellijk na aankoop, in de koelkast kunnen worden bewaard, om ervoor te zorgen dat ze rijpen of anderszins hun kenmerken qua smaak en textuur zo ongewijzigd mogelijk behouden. Lees verder en ontdek welke dat zijn.

Advertisement
world.openfoodfacts.org

world.openfoodfacts.org

  • Bananen: moeten altijd bij kamertemperatuur worden bewaard; als ze nog groen zijn en je ze sneller wilt laten rijpen, bewaar ze dan naast appels of avocado's.
  • Basilicum, peterselie: deze en andere kruiden zijn wat moeilijk lang vers te houden als de blaadjes of takjes eenmaal van de plant zijn gehaald. In de koelkast bederven ze en worden ze donker en zacht, terwijl ze, als je ze gewoon in een glas water bewaart, verbleken ze binnen een paar uur. Wat te doen? Het beste is ze in een glas schoon water te zetten, maar zonder dat de blaadjes onder water staan, en het water vaak te verversen, maar vooral de "kruin" van de takjes af te dekken met een plastic zak.
  • Rozemarijn, tijm, oregano: bewaar de takjes ondersteboven, bij kamertemperatuur, alsof je ze gaat drogen, en dek ze af met katoenen of ook papieren handdoeken om te voorkomen dat ze stoffig worden.

 

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Mango's, kiwi's, ananas, avocado's: deze en verschillende andere exotische vruchten kunnen het best worden gegeten bij kamertemperatuur, maar waarbij ze het risico lopen te snel te rijp te worden. Het is altijd raadzaam ze slechts enkele dagen na aankoop te bewaren en ze zo snel mogelijk op te eten.
  • Perziken: perziken moeten ook uit de koelkast worden gelaten, en alleen net voor het eten worden gewassen. Als je ze sneller wilt laten rijpen, kun je proberen ze in een papieren zak met wat bananen te doen.
  • Citrusvruchten: het is waar dat ze langer houdbaar zijn in de koelkast, maar ze worden ook aanzienlijk minder lekker. Buiten de koelkast zijn ze echter meer dan een week houdbaar, langer als het niet zo warm is.
pxhere.com

pxhere.com

  • Uien, knoflook, aardappelen: de vochtigheid in de koelkast is te hoog voor knoflook en het zal bederven, terwijl het geen probleem is om het een paar weken buiten de koelkast te houden. Zorg er altijd voor dat het niet te veel uitdroogt en gebruik het binnen hooguit een paar weken. De kou van de koelkast is ook te veel voor aardappelen en uien die nog niet zijn geopend, dus ook deze moeten op een koele, droge plaats worden bewaard, bij voorkeur in rieten manden of iets dergelijks.
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Chocolade: hoewel het onvermijdelijk lijkt bij warm weer, verandert chocolade in de koelkast van textuur en smaak, en absorbeert vaak de smaken eromheen. Het kan ook een witachtige patina vormen als gevolg van de temperatuur.
  • Ketchup en andere sauzen: deze kunnen buiten de koelkast worden bewaard als ze binnen 3 weken worden geconsumeerd; anders kunnen ze het best enige tijd in de koelkast worden bewaard.
  • Gedroogd fruit: zolang de verpakkingen ongeopend zijn, kunnen ze tot zes maanden in de voorraadkast worden bewaard; wanneer ze worden geopend en aan de lucht blootgesteld, kunnen ze binnen een maand bederven, terwijl ze in de koelkast tot zes maanden houdbaar zouden zijn.

 

Advertisement