Wil je weten of voedsel echt vers is? Er zijn een paar aanwijzingen die je kunnen helpen

door Natasja

28 November 2021

Wil je weten of voedsel echt vers is? Er zijn een paar aanwijzingen die je kunnen helpen
Advertisement

Wanneer je welk voedsel ook koopt, wil je dat het in goede staat verkeert: voedsel dat perfect rijp is of echt vers is, smaakt niet alleen beter, maar is ook veiliger om te eten.

Afhankelijk van het soort fruit, groente, vlees of vis dat je wilt kopen en consumeren, zijn er verschillende aanwijzingen die je moet controleren, en het is de moeite waard om deze te kennen om het oog en het tastzin te trainen om met goede zekerheid te begrijpen of je dat bepaalde voedsel moet blijven kopen en kan eten of koken. Hieronder staan enkele van de meest populaire.

Advertisement

Advocado

Het kiezen van een avocado die in het juiste rijpheidsstadium is, leer je door ervaring, maar je kunt jezelf ook helpen met een paar basisaanwijzingen: kijk naar de kleur van de schil, die zo donker mogelijk moet zijn, maar nog wel wat groene kleuren moet hebben. Als het meer groen is dan iets anders, zijn de vruchten onrijp, met hard vruchtvlees en weinig smaak. Wanneer je de juiste kleur hebt gevonden, voel een beetje met je vingertoppen: een beetje zoals bij kiwi's moet je voelen dat het vruchtvlees zacht is, en vooral nog goed aan de schil vastzit.

Advertisement

Eieren

Eieren

Pixabay

Aan de buitenkant is bijna niet te zien of eieren erg vers zijn of niet, maar zodra je de schaal breekt kun je je een beter idee vormen: een vers ei heeft een consistenter, opgezwollen en bijna niet vloeibaar eiwit. Als het ei daarentegen een paar dagen oud is, zul je merken dat het eiwit nogal waterig is. Als ze niet over de datum zijn, kun je ze toch allebei eten, na het koken, maar misschien kun je geen gepocheerd ei maken met het oudere ei.

Pompoen

Pompoen

publicdomainpictures.net

Om te weten of de pompoen goed is, kun je een oude methode toepassen: klop op de schil en luister. Als het geluid dat het maakt de indruk van leegte wekt, alsof er binnenin een holte is, is het in orde.

Yoghurt

Yoghurt

Commons Wikimedia

Als je een pak yoghurt of smeerkaas openmaakt en ziet dat er veel vloeistof op zit (meestal gelig), betekent dat niet dat het voedsel niet meer goed is. Giet eventueel het water er af dat zich op natuurlijke wijze van het vet heeft afgescheiden als je niet alles door elkaar wilt mengen.

Vis

Vis

publicdomainpictures.net

Behalve het oog, dat levendig en niet melkachtig moet zijn, kan ook het visvlees, dat op de tast wordt getest, uitsluitsel geven over de versheid van de vis: het moet er stevig en vast uitzien.

Advertisement

Kip

Kip

Pixabay

Koop geen kip als je een beetje vocht in de verpakking ziet: dan is de kip misschien niet helemaal vers.

Kokosolie

Kokosolie

Commons wikimedia

Als je kokosolie hebt gekocht en wilt weten of die zuiver is of niet, kun je proberen het in de koelkast te bewaren tot het hard is geworden: als je merkt dat zich een aparte laag van een andere kleur vormt, is de kans groot dat er versnijdingsmiddelen in hebben gezeten.

Advertisement

Ui

Ui

pxfuel.com

Als er verkleurde plekken net onder de eerste laag zitten, is het waarschijnlijk van binnen ook niet meer goed.

Citroenen

Citroenen

piqsels.com

De citroenen in uitstekende staat zijn die met een zeer gele, uniforme huid.

Advertisement