Zoete en lekkere watermeloenen: ontdek hoe je altijd de juiste kiest

door Natasja

20 Juli 2021

Zoete en lekkere watermeloenen: ontdek hoe je altijd de juiste kiest
Advertisement

Niemand vindt het leuk om een watermeloen te kopen en dan thuis (of misschien op het strand, of bij een picknick) te ontdekken dat de grote, zware vrucht eigenlijk helemaal nergens naar smaakt. Maar hoe bevredigend is het als het frisse, zoete vlees heerlijk smaakt! Het juiste fruit kiezen maakt een heel groot verschil, aangezien het smakeloze fruit alleen maar in de weg ligt in de koelkast en dagenlang zal blijven liggen voordat alle schijfjes zijn opgegeten.

Om de juiste watermeloen te kiezen, is het nuttig om op een aantal kenmerken te letten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Advertisement
world.openfoodfacts.org

world.openfoodfacts.org

1. De strepen: de kleuren van de buitenste schil geven de rijpheidsgraad aan. Het is het beste te kiezen voor die waarbij de strepen zeer duidelijk en gevormd zijn, van een intens, donkergroen dat een goed contrast vormt met de andere lichtgroene, bijna geelachtige strepen. Geef ook de voorkeur aan een vrucht die er een beetje ondoorzichtig uitziet: glanzende vruchten zijn vaak nog onrijp.
2. De lichte vlek: zoek naar de grotere, verkleurde vlek, die aangeeft waar de watermeloen tijdens de rijpingsfase op de akkerbodem heeft gelegen. Hij moet roomgeel zijn; als hij wit of zeer bleekgeel is, is het beter de watermeloen niet te kopen.
3. Inspecteer de stengel: hij moet droog en geelbruin zijn. Als hij nog groen is, is hij niet rijp en zal hij smaakloos zijn.
4. Kloppen. Geef een lichte tik alsof je op een deur klopt, en luister. Als je een diep, enigszins hol geluid hoort (alsof hij van binnen een beetje leeg is), betekent dit dat er veel water in zit en dat hij hoogstwaarschijnlijk rijp is. Als het geluid daarentegen voller is, maar minder lang aanhoudt, betekent dit dat de schil nog erg dik is en dat de watermeloen nog niet rijp is.
5. Vlekken zijn prima: vlekken die er een beetje droog en beschadigd uitzien, en lijnen die op aderen lijken, zijn indicatoren van zoet, sappig vruchtvlees. Ze geven aan dat er suiker uit gelekt is.
6. Kies bij dezelfde afmetingen, de zwaarste vrucht. Hoe dichter ze zijn, hoe meer water ze bevatten.
7. Let op de vorm: het is beter om ronde en regelmatige exemplaren te kiezen dan exemplaren die te ovaal zijn. Vermijd ook die met uitstulpingen.
8. Koop ze in het juiste seizoen, tussen mei en september.

Eet smakelijk!

Advertisement