Marseillezeep voor planten: ontdek hoe je deze zeep kunt gebruiken bij de verzorging van planten

door Natasja

25 Juni 2021

Marseillezeep voor planten: ontdek hoe je deze zeep kunt gebruiken bij de verzorging van planten
Advertisement

Marseillezeep is een zuinig, doeltreffend (en geurig!) middel dat wordt gebruikt voor vele soorten reiniging, maar het is ook nuttig bij de verzorging van planten, als een veel goedkoper alternatief voor industriële producten. 

Het is een bestrijdingsmiddel, bevochtigingsmiddel, bacteriedodend middel en emulgator. Het is doeltreffend maar zacht en kan zonder al te veel contra-indicaties worden gebruikt op vele soorten planten en scheuten. Het helpt ook bij andere behandelingen, dus kan het met andere producten worden gecombineerd (maar het is altijd het beste eerst te informeren). Wij bevelen het gebruik aan van zuivere Marseillezeep, die volledig van plantaardige oorsprong is.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Bestrijdingsmiddel: tegen bladluizen en wormen en andere insecten, rasp een stuk zeep tot grove vlokken en gebruik een handvol voor elke liter warm water, zodat het goed oplost, eenmaal goed koud kun je het met een sprayflacon op planten gebruiken, niet vaker dan eenmaal per week wanneer je een grote aanwezigheid van insecten op de planten ziet. Je kunt ook etherische olie van lavendel of canola-olie toevoegen.

Bacteriedodend middel: sommig ongedierte kunnen een soort schimmel op planten veroorzaken, die op de bladeren groeit, ze kleverig maakt en ze langzaam verstikt, omdat het de fotosynthese blokkeert en ze van de plant laat vallen. Los drie eetlepels zeep op in water en gebruik de oplossing met een spons, op de aangetaste bladeren.

Schimmelwerend middel: giet een eetlepel baking soda in een liter water en voeg iets minder dan een eetlepel Marseillezeep toe, die als bevochtigingsmiddel fungeert, en besproei de plant 's avonds eenmaal per week, gedurende ongeveer een maand.

Een algemeen bestrijdingsmiddel: hak 100 gram knoflook met alle vliesjes fijn, voeg 3 eetlepels olijfolie toe, dek de pot af en laat 24 uur trekken. Filter vervolgens door een gaasje of een fijnmazige zeef, en pers de pulp van de knoflook uit om meer sap te krijgen. Voeg vervolgens een eetlepel zeep en een liter warm water toe. Je kan er drie weken mee doen en het moet 's avonds in een oplossing van 5% water worden gebruikt.

Anders kun je een theelepel fijngestampte chilipeper in een eetlepel olie macereren, en na een paar uur een eetlepel zeep toevoegen. Voeg tenslotte 250 ml water toe en creëer een emulsie, die onmiddellijk gebruikt kan worden.

Advertisement