Gebruikte frituurolie: wat is de beste manier om het weg te gooien?

door Natasja

03 Oktober 2021

Gebruikte frituurolie: wat is de beste manier om het weg te gooien?
Advertisement

Het is gewoon zo dat veel voedsel heel erg lekker is als het gefrituurd is, en er zijn veel recepten om in hete olie te koken, van voorgerechten tot desserts. Thuis kun je frituren in pannen of met een friteuse, maar in elk geval moet je de olie waarin je het eten hebt gefrituurd weggooien, vooral als de olie het rookpunt heeft bereikt, donker wordt en schadelijk is voor de gezondheid.

Wanneer de olie de voor het frituren vereiste temperatuur bereikt, verandert hij bovendien van samenstelling en toestand: hij wordt veel vetter en ook geladen met stoffen die uit het voedsel zelf vrijkomen: hij wordt in feite een zeer schadelijke stof, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor het milieu. Hoe kan het worden verwerkt?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Frituurolie mag niet via de gootsteen of het toilet worden afgevoerd. Deze niet biologisch afbreekbare stof veroorzaakt niet alleen verstoppingen in de leidingen (in huis, in het gebouw of in de riolering), maar verontreinigt ook het grondwater en de bodem en brengt schade toe aan een heel ecosysteem en aan gewassen.

Daarom is het noodzakelijk thuis oude glazen flessen of ook tetraverpakkingen van melk klaar te houden, zodat de gebruikte olie, hoe weinig het ook is, altijd kan worden afgevoerd, en als je een aantal volle verpakkingen hebt moeten ze naar de afvalbrengstations en inzamelpunten worden gebracht. Restaurants, die veel afgewerkte olie produceren, zijn ook verplicht deze op de juiste manier af te voeren, dus als de eigenaar van een restaurant in uw buurt daarmee instemt, zou je hem kunnen vragen jouw gebruikte olie naar het restaurant te brengen, zodat deze samen met die van hem wordt afgevoerd. Alvorens dit te doen, moet je ook de olie filtreren van alle vaste deeltjes die in suspensie blijven.

Kun je een tweede keer koken met dezelfde olie?  Dit is niet aan te bevelen, tenzij de olie zeer kort is gekookt en nog niet het rookpunt heeft bereikt, zodat het een lichte kleur heeft behouden zonder een onaangename geur te ontwikkelen en zonder de viscositeit aanzienlijk te verhogen.

Mag je het bij het gft-afval gooien? Dat kan, maar echt heel af en toe en in kleine hoeveelheden: te veel trekt dieren aan en maakt het moeilijker voor zuurstof om door de compostmassa te gaan, waardoor het anaerobe dissimilatie wordt in plaats van aerobe dissimilatie, wat het hele composteringsproces vertraagt. Niet te vergeten dat er ook veel sterkere en onaangenamere geuren dan gewoonlijk ontstaan.

Als je dus flessen, flacons, bakken en jerrycans gereed houdt om te worden gevuld, zal het niet zo erg zijn om die van tijd tot tijd te moeten weggooien. Die afgewerkte olie kan worden gerycled door gespecialiseerde bedrijven die er plantaardige smeermiddelen voor landbouwmachines, biodiesel en glycerine voor de productie van zeep van maken!

Advertisement