5 soorten voedingsmiddelen die je vaak in de koelkast bewaart maar niet zou moeten bewaren

door Natasja

02 November 2022

5 soorten voedingsmiddelen die je vaak in de koelkast bewaart maar niet zou moeten bewaren
Advertisement

Het hebben van een koelkast is een gemak dat we voor lief nemen, zodanig dat we ons niet altijd realiseren hoe nuttig en onmisbaar hij is voor onze levensstijl. Het helpt ons het voedsel dat we gewoonlijk eten, te bewaren, om verspilling en inspanning te voorkomen. Maar het koelen van voedsel is niet altijd verstandig, tenminste voor sommige soorten voedsel.

Sommig voedsel bederft soms ook door vocht en lage temperaturen, ook al denken we altijd dat bewaren in het koelkastcompartiment de beste manier is om ze te bewaren. Lees verder om uit te vinden welke voedingsmiddelen het best op kamertemperatuur kunnen worden bewaard.

Chocola

Chocola

u-Wot-Brother/Reddit

Chocola in de koelkast bewaren verpest het uiterlijk en de textuur, en tast de smaak enigszins aan. De schommelingen in temperatuur en vochtigheid waaraan het elke keer wordt blootgesteld wanneer het uit de koelkast wordt gehaald en weer erin wordt geplaatst, veroorzaken namelijk veranderingen: er ontstaat een witte waas, soms zelfs een soort stroperige laag.

Je kunt chocola het beste op een koele, droge plaats bewaren.

Advertisement

Exotisch fruit

Exotisch fruit

Pexels

Zelfs bij exotisch fruit, zoals bananen en mango's, veranderen kou en vocht hun uiterlijk en vooral hun textuur. Het is beter om ze pas als laatste redmiddel in de koelkast te zetten, wanneer ze te veel dreigen te rijpen en je ze lang genoeg wilt laten meegaan om ze op tijd te kunnen opeten.

Sauzen

Sauzen

VoshkovRabbit/Reddit

Het is in de meeste gevallen vanzelfsprekend om sauzen zoals mayonaise, ketchup, mosterd en dergelijke buiten de koelkast te bewaren, zolang ze verzegeld zijn, en dan in de koelkast wanneer ze geopend worden. Voor mayonaise is dat prima, maar voor veel andere sauzen is dat niet nodig: is het je wel eens opgevallen dat in restaurants vaak de geopende sauzen toch al op tafel staan? 

Worsten

Worsten

Pexels

De kwestie van bepaalde worsten als gedroogde producten moet per geval worden bekeken. Maar over het algemeen, als de worst nog niet gesneden is, moet hij worden bewaard bij kamertemperatuur, op een plaats die niet te warm of te vochtig is. Het is raadzaam ze op een koele, droge plaats te bewaren, en als je ze toch in de koelkast legt, geef dan de voorkeur aan het onderste gedeelte.

Knoflook en ui

Knoflook en ui

Pexels

Knoflook moet altijd op kamertemperatuur worden bewaard in geventileerde bakjes. Hetzelfde geldt voor uien, die echter, eenmaal gesneden en niet gegeten, in de koelkast moeten worden gelegd, in luchtdichte glazen bakjes (vermijd aluminiumfolie) en toch vrij snel moeten worden opgegeten.

Door deze voedingsmiddelen uit de koelkast te houden, heb je binnenin meer ruimte voor alle andere dingen die daar wel bewaard moeten worden!

Advertisement