Anti-kalk producten: hier zijn een paar natuurlijke en zeer doeltreffende middelen om thuis te bereiden

door Natasja

06 November 2022

Anti-kalk producten: hier zijn een paar natuurlijke en zeer doeltreffende middelen om thuis te bereiden
Advertisement

Kalk is de gezworen vijand van veel huizen. Vooral wanneer het water zeer kalkrijk is, worden badkamerwastafels en keukenspoelbakken, douches en sanitair bijzonder aangetast. Er zijn veel anti-kalk middelen te koop. Het is echter chemisch, duur en vervuilend spul.

Waarom in plaats daarvan niet, als het kan en als het effectief is, natuurlijke middelen gebruiken die dezelfde resultaten garanderen, maar tegen lagere prijzen en beter voor het milieu? We tonen je twee verbazingwekkende "kalk-etende" middelen die je thuis kunt bereiden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Zetmeel en azijn

Een fantastische anti-kalkgel kan worden gemaakt met alleen zetmeel (elke soort zetmeel is goed) en witte azijn (appelazijn is ook goed).
Er zijn geen precieze doses om te volgen. Je kunt het aanpassen aan je behoeften en de grootte van de te behandelen oppervlakken. Neem een paar eetlepels zetmeel, doe het in een kleine steelpan en voeg de azijn toe tot het een romige consistentie krijgt. Laat het op het vuur kort indikken tot het een gel wordt. Haal het van het vuur, laat het afkoelen en het is klaar voor gebruik.

Verdeel de gel waar nodig, laat een paar uur intrekken, wrijf zo nodig en spoel grondig af.

Citroenzuur, azijn en citroen

Wil je een iets sterker middel, dan raden we een product aan dat uit meerdere ingrediënten bestaat, maar zeker super effectief is.
Meng 150 g citroenzuur met een liter water tot een oplossing waaraan je een glas witte azijn en het gefilterde sap van 1/2 citroen toevoegt. Giet het mengsel in een stoomreiniger en je oplossing is klaar om de kalkaanslag te 'eten' van alle oppervlakken die je wilt laten glanzen.

Spuit gewoon op de te behandelen oppervlakken, wacht enkele minuten, wrijf met een niet-schurende spons en spoel af.

In beide gevallen raden we het gebruik van de beschreven middelen op marmer en natuursteen af. De schurende eigenschappen van de verbindingen kunnen deze materialen beschadigen. Op alle andere oppervlakken die vatbaar zijn voor kalkaanslag, zijn deze middelen voldoende.

Je moet er gewoon mee experimenteren. Ze kunnen echt een grote verandering brengen in de manier van schoonmaken!

Advertisement