Zwart geworden afdichtingen en voegen? Maak je douche grondig schoon met deze trucs

door Natasja

01 November 2022

Zwart geworden afdichtingen en voegen? Maak je douche grondig schoon met deze trucs
Advertisement

Er zijn delen van het huis die bijzonder moeilijk schoon te maken zijn. Een daarvan is zeker de douche en met name de afdichting die deze stevig op zijn plaats houdt en de tegelvoegen op de wanden. De badkamer is van nature een vochtige omgeving en daardoor gunstig voor de verspreiding van schimmels en bacteriën.

Hierdoor hopen vuil en schimmel zich, vooral in bepaalde gebieden zoals de zojuist genoemde, zodanig op dat ze zwart worden. Wanneer dit vuil niet onmiddellijk wordt verwijderd, ook door kalkaanslag ontstaan, wordt het echt moeilijk het los te maken en te verwijderen.

Het is natuurlijk noodzakelijk om de juiste middelen te kennen. We laten er hieronder enkele zien.

Advertisement
smileybunny326/Reddit

smileybunny326/Reddit

Om te voorkomen dat de situatie zodanig verslechtert dat het haast onmogelijk is er iets aan te doen, is het raadzaam de douche regelmatig schoon te maken met goede antikalkproducten en overtollig water en vocht zoveel mogelijk te drogen. Het is echter ook mogelijk om dit te verhelpen als het vuil al hardnekkig is en de schimmel zich al heeft voortgeplant. We tonen je enkele geschikte methoden en ingrediënten.

  • Bleekmiddel: bleekmiddel is in veel gevallen een winnende oplossing. Het kan hierbij ook zeer nuttig zijn. Gebruik het met voorzichtigheid, laat het enige tijd inwerken en zorg ervoor dat je niet tegelijkertijd andere schoonmaakmiddelen gebruikt die in combinatie met het middel giftig kunnen zijn, schrob voorzichtig en spoel grondig na.
  • Baking soda en waterstofperoxide: als je geen bleekmiddel wilt gebruiken, is een alternatief een schuurmiddel op basis van baking soda en waterstofperoxide 40 vol. (het middel dat je kapper gebruikt om je haar te blonderen, voor alle duidelijkheid). Meng de twee ingrediënten tot een crème. De te bleken delen schrobben met een oude tandenborstel, ongeveer een half uur laten zitten en grondig afspoelen.
  • Citroen of witte azijn: zowel citroen als azijn zijn stoffen met schurende en ontvettende eigenschappen. Probeer een oplossing te maken met water, citroensap of witte azijn en een eetlepel baking soda. Doe het in een spuitfles en spuit het op de te reinigen onderdelen. Laat het even zitten, schrob krachtig met een tandenborstel en spoel het af.
  • Wasmiddel: ook wasmiddel schijnt in dit opzicht reinigende en blekende eigenschappen te hebben. Probeer het dus te mengen met een beetje water en schrob de te bleken zones krachtig. Laat het een paar minuten inwerken en spoel het af.
  • Stoomreiniger: een ander ecologischer en nog steeds doeltreffend alternatief is het gebruik van stoomreinigers. Er zijn verschillende soorten te koop en ze kunnen op een eenvoudige manier reinigen en wit maken. Het is zeker een gemakkelijker en sneller middel dan de andere.

Heb je al een van deze reinigingsmethoden geprobeerd?

Advertisement