Hoe lang is het geleden dat je ze hebt vervangen? Ontdek 7 voorwerpen die je regelmatig moet vervangen

door Natasja

31 Oktober 2022

Hoe lang is het geleden dat je ze hebt vervangen? Ontdek 7 voorwerpen die je regelmatig moet vervangen
Advertisement

In het dagelijks leven maken we gebruik van een groot aantal voorwerpen en accessoires om de meest uiteenlopende taken uit te voeren, en veel van deze voorwerpen vergezellen ons maanden of zelfs jaren. We kunnen er ook matig gebruik van maken, of ze zo goed mogelijk onderhouden, maar dat ze nog intact en functioneel zijn, betekent niet altijd dat het nog geen tijd is om ze weg te doen en te vervangen door nieuwe.

De materialen waarvan ze gemaakt zijn en de stoffen waarmee ze in contact komen, veroorzaken namelijk reacties en veranderingen in de voorwerpen die hygiëne en veiligheid voor onze gezondheid in gevaar kunnen brengen. Dit is het geval met voedselbakken, keukenaccessoires en meer. Ontdek er hieronder enkele.

Advertisement

Borstels

Borstels

paxmina/Reddit

Het eerste wat je moet onthouden is dat borstels, evenals alle soorten kammen, zorgvuldig moeten worden gewassen en niet alleen moeten worden ontdaan van haarresten, en daar zijn verschillende methoden voor. Dit zorgt voor een betere hygiëne van de hoofdhuid en het haar, waardoor ze er ook gezonder en mooier uitzien.

Maar hoezeer je ook je best doet om deze accessoires in topconditie te houden, het moment om ze te vervangen komt altijd, en het schijnt dat de gemiddelde levensduur van een borstel ongeveer 12 maanden is!

Advertisement

Nagellak

Nagellak

Pastel_Bishop/Reddit

Op de verpakking van nagellak staat hoeveel maanden na opening het product moet worden weggegooid. In het algemeen moet je ze echter niet langer dan een jaar of anderhalf jaar bewaren. Als je dan tekenen van verkleuring, verandering van pigmentatie of textuur opmerkt, kun je ze beter weggooien, of ze gebruiken voor creatieve activiteiten!

Douchegordijn

Douchegordijn

velders01/Reddit

Douchegordijnen komen voortdurend in contact met water, zijn omgeven door vocht, zelfs als niemand zich doucht, en worden verder vervuild met o.a. zeepresten en haar. Ze moeten daarom regelmatig zorgvuldig worden schoongemaakt, en na ongeveer een jaar is het raadzaam ze te vervangen.

Yoga- en gymnastiekmatten

Yoga- en gymnastiekmatten

Blkjansen/Reddit

Er zijn veel verschillende soorten, afhankelijk van de materialen waarvan ze zijn gemaakt en de kwaliteit, maar als ze vaak worden gebruikt, raken ze geïmpregneerd met zweet en vuil, en moeten ze vaak worden gewassen. Zelfs in dat geval is het raadzaam ze na ongeveer een jaar te vervangen.

Messenblok

Messenblok

samm1t 8 /Reddit

Veel mensen bewaren keukenmessen in houten blokken, en steken de messen in de spleten van het hout. Over het algemeen zijn de messen schoon als ze erin gaan, maar het kan zijn dat ze niet helemaal droog zijn, of dat er stof en voedselkruimels in de spleten komen waar ze niet meer uitkomen. Dit is wanneer schimmel en vuil het hout bederven en niet verwijderd kunnen worden. Zodra schimmel- of schimmelvlekken worden opgemerkt, moet het messenblok worden vervangen.

Advertisement

Plastic voedselbakken

Plastic voedselbakken

marGEEKa/Reddit

Deze artikelen worden meestal vermeden, omdat elk soort plastic het voedsel en dus ons lichaam aantast, vooral als deze bakken in de magnetron worden opgewarmd. In ieder geval mag de gebruiksduur niet meer dan 12 maanden bedragen.

Plastic snijplanken

Plastic snijplanken

Pexels

Hiervoor geldt een soortgelijk argument, temeer omdat ze, zodra ze worden gebruikt, worden beschadigd door de sneden die door de messen worden veroorzaakt, waarin dan bacteriën en ziektekiemen die door levensmiddelen zijn achtergelaten, schuilen. Het is raadzaam plastic snijplanken alleen te gebruiken voor fruit en groenten, en niet voor vlees, vis, broodbeleg en worst (waarvoor metaal beter is), en ze zorgvuldig te wassen en na een jaar, of zelfs eerder, te vervangen.

Kende je deze 'houdbaarheidsdata'?

Advertisement