9 verkeerde manieren om huishoudelijke apparaten te gebruiken die hun werking en mogelijkheden in gevaar brengen

door Natasja

28 Oktober 2022

9 verkeerde manieren om huishoudelijke apparaten te gebruiken die hun werking en mogelijkheden in gevaar brengen
Advertisement

Alle gebruikelijke huishoudelijke apparaten worden verkocht met gebruiksaanwijzingen, die allemaal worden genegeerd omdat we de dingen liever op onze eigen manier doen. Het gaat om voorwerpen die deel zijn gaan uitmaken van ons dagelijks leven, waarvan iedereen het gebruik kent en die voor de meesten van ons geen geheimen meer lijken te hebben.

Maar het is ook waar dat elk merk en elk voorwerp zijn eigen kenmerken heeft en dat een oppervlakkig en bewust gebruik van elektrische apparaten het leven alleen maar ingewikkelder maakt. Wij moeten meer aandacht besteden aan de kenmerken van elk voorwerp, aan verzorging, onderhoud, reiniging en gebruik met respect voor de prestaties.

Omdat we weten dat dit heel vaak niet gebeurt, dachten we een reeks zeer veel voorkomende fouten te laten zien zonder welke huishoudelijke apparaten beter zouden presteren, werken en veel langer meegaan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het niet verwijderen van kruimels die in het broodrooster vallen, brengt de werking ervan in gevaar, vooral op lange termijn. Het is een goede gewoonte om regelmatig de onderste lade te verwijderen en te legen. En schud daarbij niet met het apparaat om eventuele kruimels die erin zitten te laten vallen. Het beste kan de lade verwijderd worden en de binnenkant met een schone borstel schoongemaakt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Veel mensen spoelen borden en glazen af voor ze in de vaatwasser gaan, omdat ze denken dat dit goed is voor de vaathygiëne. Dat is niet helemaal het geval. De vaatwasser is zo geprogrammeerd dat hij de waterstraal en het reinigingsvermogen aanpast aan de hoeveelheid vuil die moet worden verwijderd. Door de afwas af te spoelen, "misleiden" we hem. Het resultaat zal zijn dat het apparaat alleen het vuil wast dat het waarneemt, en er uiteindelijk niet voor zorgt dat wat je erin gestopt hebt goed gereinigd wordt.

Pixabay

Pixabay

Het filter aan de achterkant van elke föhn moet regelmatig (ongeveer om de drie tot vier weken) worden gereinigd. Dit is nodig omdat het haar en het stof dat in de föhn opgesloten zit, kan leiden tot oververhitting van de föhn, waardoor de werking en de veiligheid worden beschadigd. Vaak wordt dit niet gedaan.

Pixabay

Pixabay

De koelkast is een van die huishoudelijke apparaten die met bijzondere zorg moeten worden behandeld. De kwaliteit van het voedsel dat je erin bewaart en dus je gezondheid hangt ervan af. Overbelasting draagt bijvoorbeeld niet bij aan een goede koeling. Ook te warm voedsel, zoals een pan met vers gekookt eten, kan de interne temperatuur van de koelkast en de goede bewaring van voedsel onmiddellijk in gevaar brengen.

Pixabay

Pixabay

Het water in het strijkijzer moet bij elk gebruik worden ververst, om kalk en roest te voorkomen. En ook dat doen we vaak niet.

Advertisement
ArtVibes/Reddit

ArtVibes/Reddit

Sommige mensen gebruiken aluminiumfolie op de bodem van de oven, in de overtuiging dat dit de oven beschermt tegen vuil, krassen en dergelijke en om voortdurend schoonmaken te voorkomen. In werkelijkheid is dit een fout die ook ernstige schade aan de oven kan veroorzaken. Het is beter om geduld te hebben, geen aluminiumfolie te gebruiken en de oven zo nodig voorzichtig schoon te maken.

Reddit

Reddit

Het is een goed idee om overbelasting van de magnetronoven te voorkomen door zorgvuldig de gewichtslimieten in het instructieboekje te lezen. De meeste mensen doen dit niet en dit kan allerlei problemen veroorzaken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een andere goede gewoonte is de binnenkant van het koffiezetapparaat grondig schoon te maken, minstens om de twee maanden. Dit kan absoluut voorkomen dat kalkaanslag de werking van het apparaat ernstig aantast.

Pixabay

Pixabay

De wasmachine, een ander fundamenteel onderdeel van ieders dagelijkse routine, moet worden beschermd door hem regelmatig schoon te maken, zodat vuil en kalk geen schade veroorzaken, en door hem goed af te stellen op de belading en het soort kleding dat erin wordt gewassen. Overbelasting is een andere veel voorkomende fout die de prestaties en de werking ervan schaadt.

Welke van deze fouten maak jij het vaakst?

Advertisement