Waterstofperoxide: 5 toepassingen die het tot een bondgenoot bij het schoonmaken maken

door Natasja

22 Oktober 2022

Waterstofperoxide: 5 toepassingen die het tot een bondgenoot bij het schoonmaken maken
Advertisement

Waterstofperoxide is een biologisch afbreekbare desinfecterende stof, verkrijgbaar in apotheken en drogisterijen, met oneindige eigenschappen. Het wordt in veel omstandigheden gebruikt, zowel bij het schoonmaken van het huis als bij persoonlijke verzorging, maar vaak wordt het volledige potentieel ervan niet gekend en benut.

Het wordt het vaakst gekozen op het gebied van persoonlijke verzorging en hygiëne, bijvoorbeeld bij het desinfecteren van wonden of schaafwonden, bij het bleken van tanden en nagels, enzovoort. Minder bekend zijn echter de kwaliteiten voor desinfectie, verzorging en hygiëne in huis.

Daarom illustreren we hieronder enkele van de belangrijkste manieren om waterstofperoxide in huis te gebruiken.

Advertisement
scottsimsa/Reddit

scottsimsa/Reddit

Ervan uitgaande dat het voor persoonlijk gebruik raadzaam is waterstofperoxide in lage concentraties te kiezen (meestal 3%, wat overeenkomt met 10 volumes), zijn de toepassingen bij he schoonmaken zeer gevarieerd.

  • Desinfecteren van oppervlakken: omdat waterstofperoxide een uitstekend desinfecterend vermogen heeft, is het ideaal voor het desinfecteren van alle afwasbare oppervlakken in huis, met name in de badkamer en de keuken, plaatsen die meer zorg en aandacht vereisen bij het desinfecteren. Om dezelfde reden is het een zeer nuttig middel om mee te nemen op reis en in alle situaties waarin het handig is om een veelzijdig en multifunctioneel ontsmettingsmiddel bij je te hebben. Zorg er echter altijd voor dat het in gelijke delen met water wordt verdund.
  • Bleken van wasgoed: een tweede potentieel doeltreffend gebruik van waterstofperoxide betreft, naast het desinfecteren, het bleken van wasgoed. Het is nuttig om het in plaats van bleekmiddel te gebruiken om vette of bevlekte kleren wit te maken, omdat het minder giftig en vervuilend is. Voeg gewoon een kleine dosis toe aan de wasmachinetrommel.
  • Vuil verwijderen uit vloervoegen: voor zwart geworden vloervoegen is waterstofperoxide de oplossing, vooral in combinatie met baking soda. Combineer het met 1/2 theelepel baking soda tot een dik mengsel. Verdeel het mengsel over de te behandelen zones met een borstel of een oude tandenborstel. 5 tot 10 minuten laten inwerken en dan afspoelen. De voegen zijn zo weer wit.

 

Advertisement
HonkeyKong/Reddit

HonkeyKong/Reddit

  • Kalkaanslag oplossen: zelfs kalkaanslag schijnt met waterstofperoxide van korte duur te zijn. Om het op te lossen, vooral uit staal, doe je wat waterstofperoxide rechtstreeks op een spons, wrijf het op de te verwijderen vlekken en aanslag en spoel het af. Je zult de resultaten zien.
  • Bleken van keramiek en lichtgekleurde meubels: het lijkt ook een wondermiddel om keramiek en lichtgekleurde meubels te bleken. In beide gevallen een beetje op een zachte spons gieten en zachtjes over de te behandelen zones wrijven. Laat enkele minuten inwerken en spoel grondig af.

In deze en vele andere gevallen kun je waterstofperoxide gebruiken. Het is echter belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing zorgvuldig opvolgt, ervoor zorgt dat je een product met de juiste concentratie en hoeveelheid gebruikt, en je handen beschermt met handschoenen en je huid in het algemeen. Het is dan wel geen bijzonder giftige of schadelijke stof, maar het kan dat wel worden bij verkeerd gebruik, vanwege de chemische reacties die het kan veroorzaken.

Kende je de genoemde toepassingen al?

Advertisement