Verwijder roest en kalkaanslag van het balkon met deze natuurlijke middelen

door Natasja

24 Oktober 2022

Verwijder roest en kalkaanslag van het balkon met deze natuurlijke middelen
Advertisement

Balkons en veranda's zijn het deel van het huis dat het meest vuil wordt. Als zones die worden blootgesteld aan opgewaaid stof en andere weersomstandigheden zoals regen, is het niet verwonderlijk dat dit gebeurt. Naast het vuil dat zich snel ophoopt, ontstaan er gemakkelijk roest- of kalkvlekken op de vloer.

Roest ontstaat door het oxidatieproces van ijzer dat in contact komt met water en vocht. En het kan zich vormen op balkonvloeren waar voorwerpen, zoals metalen stoelen of tafels, stoffen hebben vrijgegeven die door de regen zijn geoxideerd. Of het kan worden veroorzaakt door zure regen of regen met aarde die in de landbouw gebruikte meststoffen met zich meevoert en in de atmosfeer verdampt.

Het verwijderen van roest- en kalkvlekken kan in ieder geval heel eenvoudig zijn, ook met natuurlijke producten en middelen. We zullen er enkele kort toelichten.

Advertisement
yondercode/Reddit

yondercode/Reddit

  • Witte azijn: azijn is een schurende stof met een grote ontkalkings- en reinigingskracht. Het kan ook hier van pas komen. Je kunt proberen wat op een wollen doek te gieten zodat deze goed doordrenkt is en deze over het te behandelen gebied halen. Laat het ongeveer 30 minuten tot een uur inwerken en laat dezelfde doek op de vlekken liggen. Daarna afspoelen met lauw water en de roest eraf wrijven met een schuursponsje. Dit is geschikt voor terracotta en ruwere, meer resistente vloeren.
  • Citroen: je kunt een soortgelijke handeling uitvoeren met citroen, hetzij door het sap ervan over de vlekken te gieten, hetzij door er direct een halve citroen overheen te wrijven zoals je met een spons zou doen. Na twee tot drie uur, schrob met een spons en spoel af met lauw water. Citroen is minder agressief dan azijn. Hij kan dus ook worden gebruikt voor meer delicate oppervlakken.
Advertisement
ChrisJTicehurst/Reddit

ChrisJTicehurst/Reddit

  • Baking soda en citroen: voor bijzonder kwetsbare vloeren, zoals grès of keramiek, is het ideaal om te experimenteren met een mengsel van citroen en baking soda (dat minder schuurt). Voeg citroensap toe aan de baking soda tot je een glad, deegachtig mengsel krijgt. Smeer het mengsel op de verroeste of vieze delen en laat het drie tot vier uur zitten. Spoel af met het gebruikelijke lauwe water en je zult uitzonderlijke resultaten merken.

Dit zijn middelen die, naast roest en kalk, alle andere soorten vuil verwijderen. Je kunt ze dus gebruiken om balkonvloeren ook zonder roest effectief te reinigen, bijvoorbeeld door ze te combineren met Marseillezeep of een andere neutrale zeep. Op voorwaarde dat je elk middel eerst uitprobeert op een klein, verborgen deel van het oppervlak. Elk materiaal reageert anders op verschillende stoffen. En daarom moet je eerst experimenteren, om niet het risico te lopen een te groot oppervlak te beschadigen.

Heb je wel eens een van deze middelen geprobeerd?

Advertisement