Een schoon en glanzend afdruiprek in weinig tijd? Probeer deze middelen om hem weer als nieuw te maken

door Natasja

26 Oktober 2022

Een schoon en glanzend afdruiprek in weinig tijd? Probeer deze middelen om hem weer als nieuw te maken
Advertisement

Het afdruiprek is een van de populairste en meest gebruikte huishoudelijke voorwerpen. Het laat de afwas uitdruppelen, beschermt en fungeert als een houder voor o.a. borden en je zou inmiddels niet meer zonder kunnen. Omdat het vaak in contact komt met water, heeft het echter de neiging bedekt te raken met aanslag en kalkvlekken.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het een voorwerp is dat vocht absorbeert en daardoor vatbaar is voor de verspreiding van schimmels en bacteriën. Het is daarom noodzakelijk om het periodiek te verzorgen zodat dit niet gebeurt. De schoonheid van de keuken staat op het spel, maar ook de hygiëne en dus onze gezondheid.

Er zijn een paar middelen die, indien consequent gebruikt, ons gemakkelijk uit de problemen kunnen helpen. Dankzij hen wordt het laten glanzen van het afdruiprek kinderspel. We illustreren er hieronder enkele.

Advertisement
idiosynkratique/Reddit

idiosynkratique/Reddit

  • Witte azijn: het is vrij algemeen bekend dat witte azijn een enorme ontvettende en ontkalkende kracht heeft. In dat geval gewoon een beetje op een spons doen en over het afdruiprek wrijven, vooral waar nodig, een paar minuten laten zitten, afspoelen en goed afdrogen. De werking van azijn kan ook worden versterkt door het te combineren met citroensap.
  • Marseillezeep: Marseillezeep is niet alleen een geweldig schoonmaakmiddel, maar heeft ook een heerlijke geur. Dit is, vooral in een omgeving als de keuken, geen slechte zaak. Je kunt een paar vlokken of een paar kleine stukjes oplossen in een bain-marie of in een beetje warm water en de verkregen crème over het afdruiprek laten lopen, waarbij je vlekken en eventuele korsten probeert te verwijderen. Dan, zoals gewoonlijk, afspoelen en afdrogen.
  • Gele zeep: groene zeep is een ander natuurlijk product met vele eigenschappen. Het is raadzaam om het boven vuur te smelten met water om er een schoonmaakmiddel van te maken voor gebruik in deze en andere gevallen. Als je het daarentegen vast gebruikt, snijd er een blokje van en vorm er een balletje van dat je op een spons plakt en vervolgens op het oppervlak van het afdruiprek wrijft. Spoel en droog en het afdruiprek zal weer blinken.
  • Baking soda: baking soda heeft ook een uitstekende reinigingskracht en schurende eigenschappen om korstvorming tegen te gaan. De beste manier om het in dit geval te gebruiken is het te mengen met water of, nog beter, met citroensap, om een uitstekende reinigingspasta te maken om te ontkalken en kalkaanslag of vettige resten op te lossen. Dit middel kan met name heel nuttig zijn als je een afdruiprek, niet het soort dat je ophangt, voor alle duidelijkheid, maar het soort dat je neerzet, hebt. De laatste hebben een soort bak eronder, waar water in druppelt en kan stagneren, waardoor korsten ontstaan. De genoemde schuurpasta is echt goed om dat stalen blad schoon te maken, te ontsmetten en te laten glanzen.


Welke van de aanbevolen middelen ga jij proberen?

Advertisement