De afdichting schoonmaken: het geheim van een echt geurende wasmachine en wasgoed

door Natasja

19 Oktober 2022

De afdichting schoonmaken: het geheim van een echt geurende wasmachine en wasgoed
Advertisement

Het is bekend dat onaangename geuren van de was soms het gevolg zijn van een slechte reiniging van de wasmachine. Vuil kan zich ophopen in de trommel of andere onderdelen in de wasmachine, waardoor de geuren ontstaan.

Een plaats waar het vaak neigt zich te vestigen en een wildgroei van schimmels en bacteriën veroorzaakt, is de afdichting van de deur. Daar, tussen de kieren en de wanden van rubber, is het gemakkelijk voor stof, haar en al het andere dat afkomstig is van het wassen van de kleren om zich te nestelen.

Het is dus zaak stappen te ondernemen om dit probleem te voorkomen en doeltreffende schoonmaaktrucs te gebruiken om het euvel te verhelpen als het zich eenmaal voordoet. We laten er hieronder enkele zien.

Advertisement
copaloca/Reddit

copaloca/Reddit

Om te voorkomen dat wasresten zich ophopen in de afdichting, moeten eerst enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen:

  • Laat de deur na elke wasbeurt open, zodat de binnenkant kan luchten.
  • Verwijder het wasgoed onmiddellijk na het wassen om te voorkomen dat het water zich ophoopt en schimmelvorming veroorzaakt.
  • Controleer na het verwijderen van het gewassen wasgoed altijd of er geen wasmiddelresten in de trommel en de afdichting zitten en verwijder deze, indien dit wel het geval is, met een spons.
  • Veeg de binnenkant van de afdichting altijd af met een droge doek droog, ook als je geen resten ziet. Je voorkomt mogelijke verdere waterstagnatie.
  • Doe regelmatig een lege wasbeurt door een glas witte azijn in de trommel of het wasmiddelbakje te doen. Door dit om de twee weken of zo te doen, kunnen de verschillende onderdelen van de wasmachine worden ontsmet en vrij van kalkaanslag blijven.

Als de bovengenoemde maatregelen niet volstaan en je merkt dat zich vuil of schimmel heeft opgehoopt in de afdichting, vlekken of korsten, heb je twee alternatieven om dit op te lossen:

  • Als eerste optie kun je een niet-schurende spons natmaken met azijn en de te behandelen delen er voorzichtig mee inwrijven. Zodra het vuil is verwijderd, voorzichtig afspoelen met een microvezeldoek en afdrogen.
  • Wil je een iets sterkere maar zeer effectieve oplossing, maak dan een schoonmiddel door water en baking soda of gesmolten Marseillezeep en baking soda te mengen. In beide gevallen krijg je schoonmaakmiddelen die je met een spons in de te ontkalken spleten laat lopen, vervolgens goed afspoelt en afdroogt.

Kende je deze geheimpjes al?

Advertisement