Vocht in huis: met deze 8 eenvoudige oplossingen kun je het voorkomen of verwijderen

door Natasja

20 Oktober 2022

Vocht in huis: met deze 8 eenvoudige oplossingen kun je het voorkomen of verwijderen
Advertisement

De vochtigheidsgraad is een zeer belangrijke parameter voor je woning: het is essentieel dat deze tussen 40% en 60% blijft om vervelende ongemakken te voorkomen. Te droge lucht kan namelijk de slijmvliezen uitdrogen en een gevoel van droogte en dorst opwekken en diverse kwalen veroorzaken. Maar overmatige vochtigheid kan ook schadelijk zijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huis. Lelijke vochtplekken op muren, condensatie op muren en glas, in sommige gevallen zelfs de proliferatie van schimmel kunnen in feite schadelijk zijn voor de structuur van het huis, waarvan de integriteit in gevaar komt.

Dus wat kun je doen om te voorkomen dat je huis te vochtig worden? We onthullen 8 eenvoudige oplossingen.

Advertisement

1. Laat de was niet in de woonkamer drogen

1. Laat de was niet in de woonkamer drogen

Creativo

De was in huis drogen is voor velen van ons een must, vooral in de winter wanneer de dagen koud en regenachtig zijn. Als investeren in een droger niet tot je plannen op korte termijn behoort, kun je ervoor kiezen de was op te hangen in een ruimte waar je de ramen kunt openen en de ruimte kunt ventileren; zo kan vocht zich niet op de muren en plafonds nestelen.

Advertisement

2. De ruimtes voldoende ventileren

2. De ruimtes voldoende ventileren

Creativo

Het klinkt misschien banaal en vanzelfsprekend, maar dat is niet altijd het geval. Hoeveel mensen zetten niet elke dag de ramen open, vooral in de winter? Toch is dit het eerste wat je moet doen om vocht tegen te gaan: drogere buitenlucht helpt de vochtigheidsgraad te verlagen en helpt de ontwikkeling van vochtige plekken en schimmel te voorkomen. Als je 's ochtends alle ramen 10 minuten openzet, koelt je huis niet overmatig af, maar blijft de lucht gezonder

3. Het gebruik van natuurlijke of chemische ontvochtigers

3. Het gebruik van natuurlijke of chemische ontvochtigers

Creativo

Er zijn luchtontvochtigers met kristallen te koop die zeer effectief zijn in het opvangen van vocht in de lucht, dat, als het vloeibaar wordt, zich verzamelt in het reservoir eronder. Voor de beste resultaten plaats er een in elke kamer van het huis en de lucht zal veel gezonder zijn. 

Je kunt ook een natuurlijke ontvochtiger maken met een plastic fles en grof zout: knip de fles op 2/3 van de hoogte af en maak gaten in de dop. Doe 150 g grof zout in het bovenste deel en zet het een nacht in de vriezer. Plaats vervolgens het deel met het grove zout aan de onderkant, plak het vast en plaats het in de te ontvochtigen ruimte.

4. De zoutlamp

4. De zoutlamp

Creativo

Als alternatief voor ontvochtigers kun je Himalaya roze zoutlampen aanschaffen. Ze zijn erg mooi om te zien, scheppen sfeer en helpen je de luchtvochtigheid constant te houden. Het zout waarvan ze gemaakt zijn, absorbeert overtollig vocht of geeft het af in geval van een te droge lucht. Ze zijn er in verschillende maten, elk geschikt voor verschillende kamergroottes.

5. Elektrische ontvochtigers

Voor meer vochtige kamers, als de chemische ontvochtiger niet voldoende is, kun je ook een elektrische ontvochtiger gebruiken. Deze apparaten zuigen vochtige lucht naar binnen door het vocht op te vangen in een condensbak en vervolgens verwarmd terug te voeren. Ze zijn zeer effectief maar verbruiken veel energie, dus reserveer ze voor de uiterste gevallen, zoals in de badkamer, vooral die zonder ramen, tijdens het douchen.

Advertisement

6. Dubbele beglazing installeren

6. Dubbele beglazing installeren

Creativo

Nieuwe huizen hebben nu allemaal dubbele beglazing, maar in oude huizen kan het nog steeds voorkomen dat dit niet het geval is. Investeer, indien mogelijk, in de vervanging van ramen door dubbele beglazing, vooral als je binnen condensvorming opmerkt. Het huis zal beter geïsoleerd zijn en ook minder vochtig.

7. Maak gebruik van de airconditioner

Als je al een airconditioner in huis hebt, controleer dan of deze een anti-vochtigheidsfunctie heeft, die tegenwoordig in bijna alle modellen aanwezig is; je kunt deze gebruiken om de lucht in huis gezonder te maken. Als je daarentegen overweegt er een te kopen, houd dan bij de keuze van het model rekening met het volgende: let erop dat het ook deze functie heeft en vooral dat het energiezuinig is.

Advertisement

8. Vochtwerende plamuur

8. Vochtwerende plamuur

Creativo

Als alle voorgaande oplossingen het probleem niet hebben opgelost, is het waarschijnlijk een structureel probleem. Je kunt jezelf dan helpen door vochtwerende plamuur op de muren aan te brengen. Vochtwerende plamuur is meer ademend dan traditionele plamuur en vermindert de opname van vocht door de muren en houdt ze droog.

Welke middelen gebruik jij tegen vocht in huis?

Advertisement