Is je keuken te klein? Bespaar ruimte met deze 10 creatieve trucs

door Natasja

18 Oktober 2022

Is je keuken te klein? Bespaar ruimte met deze 10 creatieve trucs
Advertisement

De keuken is de kamer in huis waar we het grootste deel van de dagen doorbrengen: om te koken en te eten, maar vaak ook voor alle andere klusjes, zoals studeren, werken, het huiswerk van de kinderen, het ontvangen van gasten door hen koffie, gebak, een aperitief of een etentje aan te bieden. Daarom is het belangrijk dat de keuken niet alleen mooi is, maar ook functioneel, praktisch en gastvrij: om ons leven gemakkelijker en aangenamer te maken. 

Wat moet je doen als je een te kleine, oncomfortabele of onpraktische keuken hebt? Maak je geen zorgen, het is niet nodig om de hele ruimte te veranderen, de muren af te breken of zelfs te verhuizen. Met een paar eenvoudige trucs kan zelfs een keuken die beslist buiten ons bereik ligt, gemakkelijk een warme en gezellige, maar vooral op maat gemaakte plek worden.

Advertisement

1. Maak gebruik van alle muren

Als de keuken klein is, is een truc om ruimte terug te winnen het gebruik van alle beschikbare muren om opbergruimte te creëren: je kunt planken installeren om de voorraadkast te huisvesten of fruitmanden.

Advertisement

2. Hoge, smalle planken in lege ruimtes

Wat denk je van het benutten van de lege ruimte tussen de koelkast en de muur of tussen twee meubels? Je kunt ook heel gemakkelijk een verticale kast maken door oude laden opnieuw te gebruiken: gewoon verticaal neerzetten, wieltjes op de onderzijde aanbrengen en planken erin. Je hebt extra ruimte gekregen om het keukengerei te organiseren of voedingsmiddelen op te bergen!

3. Haken op deuren

Deksels en kleine bakjes of gebruiksvoorwerpen nemen veel ruimte in beslag in de kasten, ook al zijn ze soms erg klein. Door eenvoudige haken te installeren in de deuren van de kasten of bovenkasten, kun je ruimte terugwinnen om ze op te hangen, zodat er ruimte overblijft voor alle grotere dingen op de binnenste planken!

4. Onder de gootsteen

Ook de ruimte onder het spoelbak wordt in onze keukens vaak niet goed benut. Om die te optimaliseren, kun je je toevlucht nemen tot constructies die planken of kleine ladekastjes creëren: alles zal er meteen opgeruimder uitzien en je hebt ook de mogelijkheid om deze ruimte in de hoogte te gebruiken.

5. Haken voor onder de bovenkastjes

Wat dacht je ervan om kopjes, mokken en lepels aan een praktische haak onder het bovenkastje te hangen? Zo beschik je over meer plankruimte en is het keramiek veilig en netjes opgeborgen.

Advertisement

6. Rails

Een ander ingenieus ruimtebesparend idee is het installeren van rails: ze kunnen op elke muur worden gemonteerd, ook tussen kasten en bovenkastjes of op bovenelkaar, en worden gebruikt met eenvoudige haken of met manden, bordenrekken, vazen. Je kunt van alles ophangen!

7. Keukenpapierhouder voor aan de muur

Voor de rollen papieren keukenpapier, aluminiumfolie, huishoudfolie en bakpapier kun je een praktische houder gebruiken. Er zijn vele soorten te koop, ook om onder bovenkastjes te hangen, of je kunt er zelf een maken van stof. Het zijn ook prachtige decoratie-ideeën!

Advertisement

8. Muurpotjes

Als je van koken houdt en veel potjes met kruiden en specerijen hebt, kun je ruimte besparen door ze hangend aan de muur of direct op de koelkast te bewaren: maak potjes met magneetdoppen of, als je daar geen zin in hebt, kun je er ook een aantal in de winkels vinden. Je kunt ze ophangen aan een metalen plaat die aan de muur is bevestigd of aan de deur van de koelkast.

9. Magnetische rails

Is er een betere manier om messen en metalen voorwerpen op te bergen dan aan de magnetische rail die aan de muur hangt?

Advertisement

10. Aan het plafond bevestigd pannenrek

Wat als we zeiden dat je je  pannen aan het plafond kunt hangen? Ze zouden zeker altijd binnen handbereik zijn, hoewel je misschien niet graag hebt dat ze altijd aan lucht en stof worden blootgesteld.

Dit zijn slechts enkele van de ruimtebesparende ideeën die je in de keuken kunt toepassen, maar elke ruimte is anders en heeft zijn eigen oplossing. Je hoeft alleen maar rond te kijken in die van jouw en je creativiteit te gebruiken: je zult snel het juiste idee vinden!

Advertisement