3 perfecte oefeningen om van buikvet en love handles af te komen

door Natasja

15 Oktober 2022

3 perfecte oefeningen om van buikvet en love handles af te komen
Advertisement

Veel mensen vinden buikvet en love handles erg vervelend. Bij mensen met gewichtsproblemen lijkt buikvet het meest voor te komen en is het moeilijkst weg te krijgen. Het leidt tot de ophoping van visceraal vet, dat zonder twijfel het schadelijkst is voor de gezondheid. Ook degenen die niet veel om de esthetische factor geven, kunnen beter proberen dit vet kwijt te raken.

Een strak en gespierd lichaam, vooral op de buik en de heupen, is mooi om te zien, maar heeft vooral meer kans om gezond te blijven. Daartoe zijn een gezonde, evenwichtige voeding, een actieve levensstijl en, wanneer het probleem aanhoudt, gerichte oefeningen goede gewoontes.

Er zijn vele soorten geschikte oefeningen. In het algemeen zijn er echter drie soorten "slimme" oefeningen die eindeloze voordelen opleveren voor dat deel van het lichaam: de zijwaartse plank, de crunch en buikwieloefeningen.

Advertisement

De zijwaartse plank, ook wel side plank genoemd, is een variatie op de klassieke front plank. Het brengt een ongelooflijke hoeveelheid voordelen voor het hele lichaam met zich mee, hoewel het vooral de spiergroepen in het buikgebied betrekt, waar ze in het bijzonder van profiteren. Om het uit te voeren:

 • Ga op je zij liggen op een matje.
 • Hou je elleboog en onderarm stevig op de grond en til je  bekken op in lijn met je hoofd, schouders en wervelkolom.
 • Hou ook je benen strak met je voeten die de rest van je lichaam ondersteunen, en vorm een perfecte diagonale lijn.
 • Op dit punt kan de plank statisch of dynamisch zijn. In het eerste geval wordt de houding enige tijd vastgehouden door de spieren te trainen, terwijl in het tweede geval het bekken wordt opgetild en weer op de grond komt. In beide gevallen zijn de resultaten fantastisch.

 

Advertisement

De andere klassieke oefening om de buikspieren te verstevigen en vet te verwijderen is de crunch. Ook hier zijn er verschillende versies. Het wordt meestal uitgevoerd liggend op een mat, op je rug, met je benen gebogen zodat ze een driehoek vormen. Dit is vooral gunstig voor het gebied van de zogenaamde "love handles":

 • Ga op een mat liggen en ga in een bekkenbalanspositie liggen, waarbij je beide benen gebogen in een driehoek optilt, evenals je hoofd en rug.
 • Breng je armen naar voren door je handen samen te voegen.
 • Begin je benen te buigen en te strekken, waarbij je hun bewegingen synchroniseert met die van het bovenlichaam, dat tegelijkertijd op en neer gaat.
 • Wanneer je met gebogen knieën en opgetrokken bovenlichaam zit, breng je je handen samen aan weerszijden van je knieën, buig je je bovenlichaam en laat je precies dat deel werken dat je moet versterken.

 

Een laatste oefening die bijzonder geschikt is voor deze zone, zijn de oefeningen met het buikwiel. Het kan in het begin een beetje moeilijk zijn, maar met een beetje training wordt het makkelijker:

 • Plaats je knieën op de mat terwijl je het wiel met je handen voor je houdt.
 • Hou je armen gestrekt en vorm een rechte lijn met je lichaam vanaf je knieën tot aan je hoofd.
 • Terwijl je je buik- en bilspieren aanspant, breng je het wiel langzaam naar voren, waarbij je het van je lichaam af beweegt en je armen en rug recht houdt.
 • Keer de beweging om en keer terug naar de beginhouding, en zo verder, gedurende meerdere herhalingen.

Dit zijn natuurlijk slechts indicaties ter informatie en kennis, om je een idee te geven van de oefeningen en workouts die geschikt zijn voor het gebied van het lichaam waarover we het hebben gehad. Het is raadzaam een deskundige te raadplegen om de door ons kort beschreven oefeningen zo goed mogelijk en in de juiste hoeveelheden uit te voeren. Een personal trainer zal je specifiek adviseren over welke geschikt zijn voor jou en je helpen deze zonder risico uit te voeren.

Veel plezier!

Advertisement