Vetplanten voor buiten: 10 perfecte soorten om terrassen te versieren en te verfraaien

door Natasja

12 Oktober 2022

Vetplanten voor buiten: 10 perfecte soorten om terrassen te versieren en te verfraaien
Advertisement

Vetplanten zijn favoriet bij mensen die hun huis wat kleur willen geven zonder eraan te hoeven denken om ze regelmatig water te geven. Het is trouwens geen toeval dat vetplanten de enige planten zijn die in een zeer droog klimaat groeien: dankzij hun speciale fysiologie kunnen ze langer dan andere planten water opslaan en zo lange periodes van droogte doorstaan. Sommige anatomische kenmerken hebben alle soorten vetplanten gemeen: het gebladerte kan vlezig of naaldvormig zijn en aan het oppervlak bevindt zich vaak een donslaag die de transpiratie en het daaruit voortvloeiende vochtverlies beperkt.

Van de verschillende soorten zijn sommige beter geschikt voor buiten en dus meer geschikt voor het verfraaien van terrassen. Laten we er samen 10 ontdekken.

Advertisement

1. Oscularia deltoide

1. Oscularia deltoide

Krzysztof Ziarnek/Wikimedia Commons

Oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, geschikt voor buitenteelt in kustgebieden en bij milde temperaturen. Hij vormt grote bodembedekkende struiken, waardoor hij geschikt is voor de teelt in potten en rotstuinen, en heeft een spectaculaire licht geurende witte of roze bloei die van het vroege voorjaar tot het late najaar kan aanhouden. Wanneer hij in potten wordt gekweekt, kan hij in de winter worden beschut (hij verdraagt geen temperaturen onder 5 graden) en moet hij regelmatig water krijgen, maar alleen als de grond erg droog is.

Advertisement

2. Echinopsis

2. Echinopsis

PtrQs/Wikimedia Commons

Een plant van de Cactaceae-familie die zeer gewaardeerd wordt om zijn aantrekkelijke uiterlijk. In de zomer geeft hij grote, opzichtige maar kortlevende, roze-witte bloemen direct van de stengel en niet voor zijn derde levensjaar. Hij moet op het zuiden staan, zodat hij altijd aan direct licht wordt blootgesteld. Water geven moet gebeuren wanneer de grond droog is, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat er geen waterretentie in de schotel optreedt.

3. Aloë vera

3. Aloë vera

Tangopaso/Wikimedia Commons

Aloë staat bekend om de verzachtende en verfrissende eigenschappen van de gel die uit de bladeren wordt gehaald. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika en geeft de voorkeur aan een warm klimaat en blootstelling aan zonlicht. Het is daarom het beste om hem in de winter te beschutten, hoewel hij tot temperaturen rond het vriespunt overleeft. Water geven moet sporadisch gebeuren, alleen als de grond echt droog is, ongeveer een keer per week in de zomer, een keer per maand in de lente en de herfst.

4. Solisin of Mamillaria

4. Solisin of Mamillaria

Jeffdelonge/Wikimedia Commons

Een plant met een meestal bolvormige stengel en bedekt met haren, die in de zomer een helderroze bloei geeft met glanzende bloemblaadjes. De plant is bestand tegen temperaturen tussen 4 en 40 graden en geeft de voorkeur aan blootstelling aan licht, hoewel hij in de zomer het best beschut is tegen direct zonlicht. Water geven moet alleen gebeuren van april tot september als de grond helemaal droog is; pas op dat je niet te veel water geeft, want dan kan de plant gemakkelijk gaan rotten. 

5. Cactus San Pedro

5. Cactus San Pedro

Micah MacAllen/Wikimedia Commons

Prachtige cactus met een rechtopstaande, tot enkele meters lange stengel, die in de zomer geurende, witte, nachtelijke bloemen geeft. Hij moet in de volle zon of halfschaduw in goed gedraineerde grond worden gekweekt; in de winter kan hij ook temperaturen onder nul verdragen, mits de grond droog blijft. 

Advertisement

6. Cotyledon

6. Cotyledon

Dick Culbert/Wikimedia Commons

Zeer gewaardeerd om zijn zeer kenmerkende vlezige, zacht aanvoelende en enigszins holle bladeren, draagt hij prachtige rode, oranje of gele bloemen. Ook afkomstig uit Afrika, verdraagt hij temperaturen tussen 10 en 30 graden en geeft hij de voorkeur aan blootstelling aan licht, waardoor hij het beste op het zuiden kan worden geplaatst. Verplaats hem alleen in de zomer naar een halfschaduwrijke plaats, wanneer de temperaturen te hoog oplopen. Pas op voor koude lucht, waardoor hij zijn bladeren kan verliezen.

7. Schoonmoedersstoel

7. Schoonmoedersstoel

AlixSaz/Wikimedia Commons

Echinocactus grusonii, ook bekend als "Kogelcactus" of "Egelcactus", is een stekelvarkenachtige cactus, vandaar zijn wetenschappelijke naam, die zeer gemakkelijk te kweken is. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico en bloeit pas na zijn vijftiende jaar, met gele, trechtervormige, katoenachtige bloemen. Hij geeft de voorkeur aan blootstelling aan de zon, met uitzondering van de zomerperiode wanneer halfschaduw het beste is, en kan temperaturen tot -5 graden verdragen. Water geven mag alleen in de zomer als de grond droog is, ongeveer om de 20 dagen.

Advertisement

8. Aeonium

8. Aeonium

NasserHalaweh/Wikimedia Commons

Een geslacht bestaande uit 35 soorten met zeer glanzende, wasachtige bladeren in rozetten. Ze zijn zeer droogtebestendig, groeien zeer langzaam en produceren hun eerste bloemen ook na 5 jaar. Ze groeien het best in de volle zon, maar zorg ervoor dat je ze in de gedeeltelijke schaduw zet als de hitte verzengend is en dat je ze beschut tegen de vorst. Ze houden van meer vocht dan andere vetplanten, maar zonder te overdrijven: in de winter moeten ze water krijgen als de eerste 2 centimeter grond droog zijn, in andere seizoenen alleen als de grond droog is.

9. Cactusvijg

9. Cactusvijg

Rinina25/Wikimedia Commons

Deze plant komt oorspronkelijk uit Mexico, maar wordt ook in het Middellandse Zeegebied in het wild gekweekt, vooral voor zijn vruchten. Vanaf het voorjaar en de hele zomer produceert hij bloemen direct op een doornkussen. Vanwege zijn snelle groei moet hij regelmatig worden verpot, waarbij de gezondheid van de wortels moet worden gecontroleerd om ongeschikte wortels te verwijderen. Hij geeft de voorkeur aan lichte, luchtige plaatsen en moet ongeveer eenmaal per week water krijgen, waarbij goed moet worden opgelet voor waterstagnatie. 

Advertisement

10. Jadeboom

10. Jadeboom

S.G.S./Wikimedia Commons

Een kleine vetplant die veel voorkomt in huizen, kantoren, openbare en commerciële gebouwen en die zeer gemakkelijk te kweken en te vermeerderen is. Hij bloeit in de winter, met bloeiwijzen van bijna onzichtbare roze of witte bloemen, na 10 jaar. Hij geeft de voorkeur aan een blootstelling op het oosten of westen met gefilterd licht, met temperaturen van niet meer dan 25 graden in de zomer en niet minder dan 15 graden in de winter. Water geven moet niet zo vaak gebeuren, wanneer de grond de eerste 5 cm droog is in de zomer en nog minder in de winter.

Heb jij je favoriete terrasplanten al gekozen?

Advertisement