Paddenstoelen om in huis te kweken: ontdek hoe dat moet en geniet na een paar weken van de oogst

door Natasja

05 Oktober 2022

Paddenstoelen om in huis te kweken: ontdek hoe dat moet en geniet na een paar weken van de oogst
Advertisement

Paddenstoelen zijn een voedzaam en geliefd voedsel. Voor velen zijn de wandelingen in de bergen om paddenstoelen te zoeken een echte passie. Andere mensen kopen ze liever, vers, gedroogd of bevroren. Of ze nu wild zijn of gekweekt, er zijn allerlei soorten te koop.

Weinig mensen weten echter dat het zelfs mogelijk is om ze thuis te kweken, zoals bij elke andere groentesoort gebruikelijk is. Je hoeft alleen maar te zorgen voor het nodige materiaal en specifieke, meestal eenvoudige werkwijzes te volgen om na enkele weken een goede oogst te hebben.

Advertisement
Reddit

Reddit

Als je de nieuwsgierigheid hebt om binnenshuis paddenstoelen te kweken, hoef je alleen maar uit te zoeken welke soorten sporen in de handel verkrijgbaar zijn om te zaaien. Nadat je hebt besloten welke soort paddenstoel geschikt is voor jou, moet je uitzoeken wat voor soort substraat geschikt is voor die specifieke paddenstoel. Met substraat wordt meestal bedoeld stro, potgrond, zaagsel en elk ander soort materiaal dat in de thuisteelt de grond vervangt. Elke schimmel vereist een soort substraat.

Zowel mycelium (sporen en zaden) als substraat zijn gemakkelijk verkrijgbaar in tuin- en doe-het-zelfzaken.

Hoewel de technieken en materialen verschillen, volgt de werkwijze over het algemeen vrij vergelijkbare richtlijnen. Het bestaat uit het verkrijgen van een geschikte bak met openingen waarin de paddenstoelen kunnen groeien, waarin je lagen aarde, stro of andere materialen afwisselt met lagen sporen. Zodra dit is gebeurd, begin enkele weken lang periodiek water te geven en wacht je tot de paddenstoelen uitlopen om ze te kunnen oogsten.

Wanneer bijvoorbeeld stro of zaagsel als substraat wordt gebruikt, moeten deze worden gesteriliseerd om micro-organismen te elimineren die de gezonde groei van zes paddenstoelen zouden kunnen verstoren.

Advertisement
MushyMyce/Reddit

MushyMyce/Reddit

Een bijzondere en eenvoudige techniek voor het kweken van bepaalde soorten paddestoelen vereist het gebruik van plastic jerrycans en stro. Natuurlijk is stro, zoals we al hebben aangegeven, alleen geschikt voor bepaalde soorten sporen. Dus, zodra je hebt besloten welke paddenstoel je wilt kweken waarvoor stro nodig is, kun je de procedure toepassen die wij je hieronder laten zien. Het wordt veel beoefend met abalone paddestoelen en kan je belangrijke oogsten en voldoening geven:

  • Neem een plastic jerrycan en snij de bodem eraf met een stanleymes. Je plakt het er later weer op.
  • Maak gaten in de jerrycan. Van daaruit komt je oogst.
  • Doe apart wat stro in een pan en bedek het met water. Breng het aan de kook en laat het, eenmaal aan de kook, ongeveer een half uur 'koken'.
  • Na het koken van het stro en het laten afkoelen, begin je lagen stro en lagen mycelium af te wisselen in de jerrycan en zorg je voor een evenredige verdeling.
  • Plaats de bodem terug door hem dicht te tapen en begin dagelijks water te geven.
  • Na een week zul je enkele veranderingen waarnemen en al na twee weken kun je je eerste paddenstoelen oogsten.
  • De andere paddenstoelen zullen na de drie of vier volgende fasen verschijnen, met een paar dagen tussentijd.
  • Binnen een maand zijn alle gezaaide paddenstoelen gegroeid en geoogst.

Heb je gelijk al zin gekregen om ze te gaan kweken?

Advertisement