De uitgeperste citroen opnieuw gebruiken: gebruik hem op deze manier voordat je hem in de gft-bak gooit

door Natasja

10 Oktober 2022

De uitgeperste citroen opnieuw gebruiken: gebruik hem op deze manier voordat je hem in de gft-bak gooit
Advertisement

Als onmisbaar ingrediënt in de keuken wordt de citroen gebruikt om hartige gerechten op smaak te brengen en om zoete gerechten en lekkere drankjes te maken. Maar het nut van de citroen houdt niet op bij het fornuis: in huis kan de zonnige citrusvrucht ook voor een aantal andere doeleinden worden gebruikt, dankzij zijn antiseptische en reinigende eigenschappen en zijn heerlijke geur.

Van de afwas tot de aanrechten, koffiezetapparaten en keukengerei, maar ook voor de vloeren, de badkamer en de douche: citroen is het perfecte natuurlijke middel voor het hele huis, dat reinigt en ontvet zonder te beschadigen. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

1. Het aanrecht en de snijplanken in de keuken

1. Het aanrecht en de snijplanken in de keuken

Creativo

Houten of plastic snijplanken zullen zich voorgoed ontdoen van onaangename geuren door citroen op hun oppervlak te wrijven alvorens over te gaan tot het normale schoonmaken. Om het aanrecht schoon te maken met citroen, snij de vrucht doormidden, bestrooi het met zout en wrijf het op het aanrecht; laat het een paar minuten inwerken voordat je het afspoelt. Pas op dat je dit middel niet gebruikt op marmeren aanrechten, het zou ze kunnen beschadigen!

Advertisement

2. Staal polijsten

2. Staal polijsten

Creativo

Of het de pannen zijn of de spoelbak is van weinig belang: ook hier kun je de citroen als een spons gebruiken om te ontvetten en vlekken, halo's en kalkaanslag te verwijderen. Wrijf het op het oppervlak, spoel het af en droog het grondig met een doek. Je kunt ook dezelfde techniek gebruiken als voor het keukenblad, door fijn zout te gebruiken en het een beetje zacht te laten worden met het citroensap voordat je het op de oppervlakken wrijft.

3. Afwassen

3. Afwassen

Creativo

Om af te wassen en te ontvetten met citroen, vul de spoelbak met warm water en knijp er een halve citroen in voordat je het gewone afwasmiddel, bij voorkeur milieuvriendelijk, toevoegt. Gebruik vervolgens de uitgeknepen citroen als een spons om de vaat te schrobben en je zult zien dat deze weer zal glanzen.

4. In de vaatwasser

4. In de vaatwasser

Creativo

Als je daarentegen de vaatwasser gebruikt, kan je ook hier de ontvettende kracht van de citroen toepassen: voordat je hem in de gft-bak gooit en de vaatwasser aandoet, plaats de uitgeperste citroen in het bestekmandje. Het werkt zowel als ontvetter en als spoelmiddel en helpt onaangename geuren te verwijderen.

5. In de douche

5. In de douche

Creativo

Om kalkvlekken uit de douchecabine te verwijderen, kun je de deuren inwrijven met citroen voordat je ze afspoelt met schoon water. Als je zout toevoegt, pas dan op dat je het glas niet bekrast.

Advertisement

6. In de wasmachine

6. In de wasmachine

Creativo

Ten slotte is citroen ook een waardevol hulpmiddel voor het wasgoed: door tijdens het wasprogramma het sap ervan in het wasmiddelbakje te gieten, wordt witte kleding witter en worden vet- en olievlekken verwijderd.

Dit zijn enkele toepassingen van citroen voor in huis: welke andere ken jij nog?

Advertisement