Hoeveel wasverzachter heb je echt nodig? Je kunt veel besparen door de juiste dosis te gebruiken

door Natasja

08 Oktober 2022

Hoeveel wasverzachter heb je echt nodig? Je kunt veel besparen door de juiste dosis te gebruiken
Advertisement

Wasverzachters zijn een bijna onmisbaar product bij het doen van de was, maar te veel ervan gebruiken bij elke wasbeurt betekent niet dat de stoffen zachter worden. Het is zo dat je de geparfumeerde wasverzachter die je gewoonlijk koopt af en toe kunt vervangen door een of ander DIY middel (vooral witte azijn), maar bij het regelmatige wassen helpt wasverzachter je ook om de statische hechting van stoffen te verminderen, kreukels tegen te gaan en wordt ook gezegd dat het kleding sneller droogt, kleuren beschermt en het strijken vergemakkelijkt.

Dit zijn veel voordelen om rekening mee te houden, maar ze kunnen ook worden bereikt door minder product te gebruiken dan vaak in het bakje wordt gegoten. Dit zal het resultaat van de was niet in gevaar brengen, milieuvriendelijker zijn en ook tastbare besparingen opleveren.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoeveel wasverzachter heb je nodig?

  • Als het wasgoed ongeveer 4 of 5 kg weegt, is 35 ml voldoende. Als het product dat je gewoonlijk gebruikt geen leesbare maatdop heeft, koop dan een maatdop speciaal voor de wasmachine.
  • Is het daarentegen ongeveer 6 of 7 kg, dan kun je tot 50 of 60 ml gaan.

Dit is waarschijnlijk veel minder dan je gewoonlijk gebruikt, wanneer je "op het oog" doseert, maar dit zal de zachtheid van de kleding niet in gevaar brengen: wanneer je te veel wasmiddelen en wasverzachters gebruikt, worden deze niet volledig uit de stoffen gewassen en hopen ze zich op tussen de vezels. Het eerste resultaat kan zijn, paradoxaal genoeg, dat de kleding stijver wordt; het tweede, dat deze ophoping van product leidt tot onaangename geuren; het derde, dat in plaats van de kleuren op te fleuren, het tegenovergestelde resultaat wordt verkregen. En het is in die gevallen dat, als het type stof het toelaat, witte azijn kan worden gebruikt om de situatie te verhelpen.


Bovendien is het verminderen van het gebruik van wasverzachter ook goed voor het milieu, aangezien bijna al deze producten ook vervuilend zijn. Dus, als misschien de DIY middelen die je kunt gebruiken als alternatief voor gewone wasverzachter soms niet het gewenste resultaat geven, gebruik dan het product wat je in de winkel koopt, maar overdrijf het niet.

Het is de moeite waard om wat voorzichtiger te zijn als je de wasmachine klaarmaakt voor de volgende wasbeurt, vind je ook niet?

Advertisement