De mokkapot schoonmaken: tips om hem langer in perfecte staat te houden

door Natasja

06 Oktober 2022

De mokkapot schoonmaken: tips om hem langer in perfecte staat te houden
Advertisement

De oppepper om de dag goed te beginnen, het ochtendritueel thuis of in het café, de drank die men drinkt voor het plezier of om de energie te vinden die nodig is om tot het einde van de dag door te gaan met studie en werk, het kopje dat men drinkt in gezelschap van collega's of gasten: bij deze en vele andere gelegenheden is koffie de hoofddrank, en misschien als het thuis wordt gedronken, is het koffie die met een mokkapot wordt gezet.

Als je er een in je bezit hebt, betekent dit dat je hem waarschijnlijk vaak gebruikt, ook gezien de oneindige soorten koffie die ermee kunnen worden bereid, en daarmee ook gerst, ginseng enzovoort. Maar weet je zeker dat je het elke keer goed schoonmaakt? En dat je het op de beste manier onderhoudt om hem perfect te laten werken en het zo nog lang te kunnen gebruiken?

Advertisement
Creativo

Creativo

Niet dat het een keukenaccessoire is dat speciale inspanningen vereist, maar het verdient wel aandacht voor, tijdens en na elk gebruik, en af en toe zelfs een beetje extra tijd om hem grondig schoon te maken.

Na elk gebruik

Wacht tot hij is afgekoeld, en was dan elk onderdeel grondig, vooral rond de buitenrand van het waterreservoir, de onderrand, het ventieltje. Laat ook geen koffieresten achter op de pakking of in het bovenste deel. Afwassen met een beetje afwasmiddel en die plekken met een spons bewerken is meer dan voldoende. Als het water thuis hard is, veeg het dan onmiddellijk af met een droge doek om kalkaanslag te voorkomen.

Wekelijkse schoonmaak

Een reiniging elke week (maar als je de mokkapot weinig gebruikt, kun je het minder vaak, zelfs om de twee of drie weken, doen) met witte azijn verdund in water wordt aanbevolen. Je giet slechts 30 ml in een kom water, groot genoeg voor alle onderdelen (behalve de rubberen pakking), en laat het 20 minuten weken voordat je het wast en afspoelt zoals gewoonlijk. Als je een complete klus wilt klaren, kun je dit vervolgen met het zetten van 'nepkoffie', d.w.z. alleen water in het waterreservoir en geen koffie in het filter, zodat je ook binnenin de machine kunt schoonmaken.

De pakkingen

Deze worden zwart als ze gebruikt worden, en als dit je stoort, kun je er af en toe een beetje citroensap op wrijven. Maar omdat het rubber is, en tussen gebruik en schoonmaken (vooral schoonmaken met zure stoffen), raakt het beschadigd, als je ziet dat het donker of dun is, gooi het dan weg en vervang het. Dit is vaak alles wat nodig is om weer een mokkapot te krijgen die goed koffie zet.

Tegen kalkaanslag

Alleen met water het apparaat gebruiken is ook handig om kalk in de mokkapot te verwijderen, maar in dat geval moet je een halve theelepel citroenzuur of een eetlepel witte azijn oplossen in het water dat in het reservoir wordt gedaan. Dezelfde stoffen helpen bij het verwijderen van kalkvlekken aan de buitenkant, en moeten worden aangebracht door te wrijven met een zachte spons.

Als je goed voor je mokkapot zorgt zal hij lang meegaan!

Advertisement