Crassula ovata, de "geldplant": ontdek hoe je hem het best kunt verzorgen

door Natasja

05 Oktober 2022

Crassula ovata, de "geldplant": ontdek hoe je hem het best kunt verzorgen
Advertisement

Er zijn prachtige planten die de geduldige zorg vereisen van mensen met een echt vaardige groene vingers, en er zijn prachtige planten die erin slagen zelfs in de handen van degenen die niet zo vaardig zijn, te groeien. Een van deze laatste is de Crassula ovata, een soort vetplant die beter bekend is onder de naam "geldboom" of "jadeboom".

Hij ziet er merkwaardig uit, als een miniatuurboom (maar hij kan een respectabele struik worden!), met zijn dikke, houtachtige stammen en zijn ronde, vlezige bladeren. Crassula ovata wordt toegeschreven met het vermogen om geluk en voorspoed te brengen, vandaar zijn naam. Dit is een wijdverbreid geloof in China en vervolgens in de rest van de wereld, hoewel het een vetplant is die oorspronkelijk uit Afrika komt.

Gemakkelijk te kweken en snel groeiend, verdient deze plant een plekje in huis!

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Temperaturen: de crassula groeit het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 24 graden, en het is beter dat de temperatuur niet onder de 10 komt. Hij kan echter iets meer kou verdragen, al is het maar voor korte periodes.
  • Blootstelling: hij heeft veel licht nodig, dus plaats hem op een plek waar hij overdag een paar uur van de zon kan genieten. Waar het echter erg koud is, is het beter om hem eind november binnen te zetten en hem met de lente weer naar buiten te brengen.
  • Water geven: laat de grond altijd volledig uitdrogen voordat je meer water geeft. De frequentie varieert afhankelijk van het klimaat en de tijd van het jaar. Voorkom in ieder geval stagnatie van het water.
  • Potgrond: zoals veel andere vetplanten heeft de crassula een goed drainerende grond nodig, dus neem (of maak) een grond die geschikt is voor vetplanten of cactussen.

Een andere interessante eigenschap van deze planten is hun gemak van vermeerdering: ze zijn namelijk een van die soorten die ook uit een blad kunnen worden vermeerderd en niet alleen door stekken van twijgen. In feite volstaat het om een klein blad, dat met behulp van een gesteriliseerd mes intact van de plant is genomen, rechtstreeks in een bak (of pot) met de juiste grondsoort te plaatsen, die slechts minimaal vochtig moet worden gehouden. Je zult merken dat hij wortels en knoppen zal produceren, en wanneer de wortels groot genoeg zijn, kun je hem verplaatsen naar een aparte pot. Bladeren kunnen ook nieuwe planten produceren met hydrocultuur.

Heb je thuis al eens een geldplant verzorgd?

Advertisement