Vocht in huis: hoe het te bestrijden en sporen ervan te verwijderen

door Natasja

06 Oktober 2022

Vocht in huis: hoe het te bestrijden en sporen ervan te verwijderen
Advertisement

Vocht in huis is een gevaar voor de gezondheid en kan zich op verschillende manieren uiten. Soms zie je donkere vlekken op het plafond of de muren, vooral in kelders, of in donkere, slecht geventileerde ruimtes met weinig zonlicht. De aanwezigheid van de vlekken wijst erop dat er schimmel in het huis is, en de sporen daarvan kunnen zich gemakkelijk verspreiden en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Deze combinatie van factoren kan ook meubels en alles wat zich daarin bevindt aantasten, waardoor zelfs waardevolle of nuttige voorwerpen kunnen beschadigen. Wanneer je de tekenen beginnen op te merken, zoals vochtige plekken die nog niet donker zijn, moet je onmiddellijk de oorzaak onderzoeken en verhelpen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Inzicht in het probleem dat vocht en dus schimmel veroorzaakt is van cruciaal belang. Daarom is het handig om meters te hebben die de vochtigheidsgraad in de lucht aangeven: telkens als die boven de 55% komt, moeten de alarmbellen afgaan om die waarde te verlagen. Controleer daarom op schade aan het watersysteem, infiltraties, maar ook storingen in het ventilatiesysteem van het huis of het systeem voor de temperatuurregeling.

Zodra de oorzaak van de schimmel is weggenomen en de vochtigheidsgraad weer onder controle is, wordt actie ondernomen om de sporen te doden. Als het probleem groot is, kun je het beter overlaten aan de professionals. Is het daarentegen ingeperkt, dan kun je kiezen voor specifieke producten of enkele DIY middelen. In het laatste geval kies je meestal tussen:

  • Klassiek bleekmiddel: het meest "agressieve" middel, te gebruiken met alle nodige bescherming en voorzichtigheid (vooral maskers en handschoenen). Giet het op de vloer, of doordrenk doeken of rollers met zuiver bleekmiddel, en wrijf het op de muur op de aangetaste plek. Misschien moet je dit meerdere keren doen. Verlaat de kamers na elke toepassing en ga pas weer naar binnen als het bleekmiddel is opgedroogd. Het is altijd belangrijk de kamers te ventileren door de ramen open te houden of tenminste een ventilator te plaatsen om de lucht te laten circuleren.
  • Waterstofperoxide: giet de 3% waterstofperoxide in een spuitfles, spuit het op het te behandelen gebied en laat het minstens 20 minuten inwerken, veeg het vervolgens af met een spons. De hulpmiddelen die je gebruikt, moeten worden ontsmet en gedesinfecteerd of weggegooid.
  • Witte azijn: giet warm water in een spuitfles en voeg een paar eetlepels azijn toe, spuit het op de vlekken en laat het een paar minuten staan alvorens het met een spons te schrobben.
  • Borax: los een theelepel borax op in een kommetje water, en verdeel het met een kwastje over de vlekken. Laat een uur zitten en herhaal de behandeling zo nodig de volgende dagen.
  • Essentiële olie van tea tree: dit is verreweg het mildste middel, misschien het beste als preventieve methode, omdat het langer duurt. Een paar druppels moeten worden toegevoegd aan een flesje water en op de gekozen plek worden gespoten.

Pas als de sporen zijn gedood en de hele muur of het plafond droog is, kun je overgaan tot overschilderen.

In ruimten waar het risico van vochtigheid groter is, kun je je ook behelpen met kleine schaaltjes zout of baking soda (om regelmatig te legen), of nog beter met een plastic fles voor een rudimentaire, DIY ontvochtiger: knip de bovenkant van de fles af en steek hem in de bodem, ondersteboven zodat de mond aan de onderkant zit, vul hem vervolgens met grof keukenzout en laat de aldus ontstane houder staan in de ruimte waar je hem nodig hebt.

Zorg er altijd voor dat elke kamer van het huis wordt geventileerd, laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen en gebruik alle middelen die je kunnen helpen een te hoge vochtigheidsgraad te voorkomen. Dit alles komt zowel je gezondheid als de integriteit van het huis zelf en de meubels ten goede.

Advertisement