Weg met de rommel in de kasten: volg enkele tips om ze efficiënt te organiseren

door Natasja

22 Oktober 2022

Weg met de rommel in de kasten: volg enkele tips om ze efficiënt te organiseren
Advertisement

Je staat op het punt om weg te gaan en je bent wanhopig op zoek naar het juiste shirt voor een bepaalde gelegenheid. Je moet je koffer inpakken, maar je hebt al lang geen seizoenswissel van kleding meer gedaan, en wat je nodig hebt ligt begraven onder een berg andere dingen. Dit zijn slechts twee van de situaties waarin je je kan bevinden telkens wanneer je het opruimen van de kledingkast te lang uitstelt: de kasten, planken en lades waarin kleding en accessoires liggen, lijken namelijk het toneel van een bijna bovennatuurlijk verschijnsel, namelijk het spontaan ontstaan van rommel.

Je kunt er de hele tijd dingen in opgevouwen leggen, maar als je niet voor een intelligente indeling van de ruimte hebt gezorgd, wordt alles vroeg of laat een vormeloze massa die moeilijk te herkennen is. Dan is het beter om van te voren te handelen en alles te reorganiseren, zodat je in de toekomst geen problemen hebt.

Advertisement
Bread_n_brie/Imgur

Bread_n_brie/Imgur

Allereerst moet je begrijpen waar je mee te maken hebt, dus maak het bed, de tafels of zelfs de vloer leeg (schoon of bedekt met oude lakens) en maak de kasten en laden helemaal leeg.

Dan begint een dubbele fase:

  • Schoonmaken van de kasten, dat je kunt doen met specifieke middelen, eventuale ook met verschillende DIY methoden afhankelijk van het materiaal. Azijn, Marseillezeep en baking soda zijn vertrouwde bondgenoten.
  • Kleding sorteren: alles passen, dingen controleren die hersteld moeten worden (inclusief schoenen en tassen), beslissen wat te houden en wat niet.

Nu is het tijd om te focussen en te plannen. Pak pen en papier, een mobiele telefoon of tablet, alles wat je helpt om aantekeningen te maken. 

Begin dan te sorteren op seizoenen van gebruik, of misschien op andere categorieën zoals kleuren, soorten, gebruik, enzovoort.

Als je de juiste indeling gevonden hebt, bekijk dan elke groep kleding of accessoires die je hebt gemaakt en houd rekening met de beschikbare ruimte in de kasten.

  • Als de kast groot genoeg is om alles te bevatten, bedenk dan hoe je elke laatste duizendste van het beschikbare volume kunt gebruiken. Op de planken kun je verticale verdelers gebruiken, of rekjes toevoegen die onder elke plank passen; je kunt gesloten dozen of manden gebruiken (van elk materiaal, ook doorzichtige om te labelen) om te voorkomen dat er op elk niveau bergen accessoires ontstaan. Verder zijn er houders om aan de kledingroede te hangen en kleerhangers. De oplossingen zijn er heel veel en geschikt voor elke behoefte. Er zijn ook veel verdelers om in lades te plaatsen om ze in vakken te verdelen, zowel voor ondergoed als voor modeaccessoires.
  • Als je daarentegen gedwongen bent om de kledingseizoenswisseling te doen, zorg dan voor plastic dozen of kartonnen dozen om alles op te bergen in de delen van het huis waar dat mogelijk is. Maak ook gebruik van vacuümzakken, die je met behulp van een stofzuiger kunt gebruiken. Er zijn er ook waarbij je de kledingstukken kunt oprollen en de lucht eruit kunt laten (zonder een stofzuiger te hoeven gebruiken), voordat je alles dichtdoet.

Advertisement
purplenat/Reddit

purplenat/Reddit

Tassen en lederwaren verdienen het om opgeborgen te worden zonder als een rommeltje opgestapeld te worden: net als voor kleding zijn daar ook houders en dozen voor. Zelfs lakenslopen kunnen helpen beschermen tegen stof.

Schoenen: ze bewaren in hun dozen neemt veel ruimte in beslag. Plaats ze liever in speciale schoenenrekken, ook om op te hangen waar je maar kan.

Als je eenmaal ruimte hebt gevonden voor alles, kun je je uitleven met het vullen van laden en kasten met ontgeurende voorwerpen: zakjes aromatische kruiden, zeepvlokken, kleine schaaltjes baking soda met of zonder etherische oliën, enzovoort. Dit is ook het moment om na te denken over middelen tegen kledingmotten: die houden niet van de geur van bepaalde specerijen of kruiden (lavendel, munt, tea tree, tijm, eucalyptus en laurier in het bijzonder), noch van cederhout, dat wordt verkocht in balletjes die direct in de kasten kunnen worden geplaatst.

Het is een kwestie van goed nadenken over de ruimte die je hebt, en met de duizenden voorstellen online (je vindt er ook enkele op onze website), zul je zeker de perfecte oplossing vinden.

Advertisement