Houtwormen: ontdek manieren om ze kwijt te raken en je meubels te redden

door Natasja

03 Oktober 2022

Houtwormen: ontdek manieren om ze kwijt te raken en je meubels te redden
Advertisement

Van vloeren tot plafondbalken, tot alle meubels en zelfs raamkozijnen: houtwormen vormen een bedreiging voor elk voorwerp dat van dat natuurlijke materiaal is gemaakt. Met de term "houtworm" bedoelen we in het algemeen een reeks insecten, eigenlijk verschillend van elkaar, die zich precies voeden met de vezels van hout en daarin echte tunnels creëren, die op den duur leiden tot het bezwijken van de structuur en dus tot de ondergang van meubels en hele bouwkundige structuren.

In de ernstigste gevallen moet deskundige hulp worden ingeroepen, maar wanneer je de aanwezigheid ervan begint op te merken, kun je ook nuttige maatregelen nemen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
a-sentient-slav/Reddit

a-sentient-slav/Reddit

De tekenen van de aanwezigheid van houtworm zijn van tweeërlei aard: de kleine gaatjes in het hout en het zogenaamde "boorsel" of houtstof dat juist bij die gaatjes verschijnt. Wanneer je deze tekenen opmerkt, moet je grondig onderzoek doen en alle delen van het meubilair en andere houten voorwerpen in de kamer controleren, omdat ze andere ongewenste insecten kunnen herbergen. Soms voeden houtwormen zich zelfs met het hout van levende planten!

Als de aanwezigheid van houtwormen beperkt blijft tot één meubelstuk of niet uitgebreid is, kun je specifieke insecticiden gebruiken, die royaal op alle interne delen van het (ongeverfde) meubilair moeten worden geveegd, nadat ze grondig zijn schoongemaakt en gewassen. Om er zeker van te zijn dat alle punten bereikbaar zijn, verdient het wellicht de voorkeur het meubel te demonteren, of tenminste de binnenplanken te verwijderen. Het zou nog beter zijn als je het meubilair in grote plastic zakken (of zeilen) kan plaatsen, die goed gesloten zijn, zodat er een kamer ontstaat waarin je de insecticiden kunt aanbrengen en ze dagenlang kunt laten werken. Het belangrijkste is dat dergelijke handelingen altijd met adequate bescherming (handschoenen, masker, veiligheidsbril) moeten worden uitgevoerd en niet in ruimten waar je dan de dag of de nacht doorbrengt.

Je kunt ook gebruik maken van de kleine gaatjes om anti-houtwormproducten in te brengen: in werkelijkheid geeft de tunnel in het hout aan dat het dier al vertrokken is, maar door het product in het hout aan te brengen kun je de andere verdrijven, andere larven doden en wat overblijft van het meubel ongewenst maken voor nieuwe insecten.

Interventies moeten ongeveer om de 10 dagen plaatsvinden, met constante controle van de (hopelijk afnemende) aanwezigheid van insecten.

Advertisement

Andere nuttige aanwijzingen

Andere nuttige aanwijzingen

a-sentient-slav/Reddit

  • Verzamel en verbrand het zaagsel (houtworm), dat andere larven kan bevatten.
  • Alvorens het houtwormproduct op het meubel aan te brengen, probeer het op een verborgen deel: soms beschadigen ze de afwerking van geverniste of gelakte meubelen.
  • Beperk je niet tot de behandeling van slechts één plek op het meubel, de plek waar je de aanwezigheid van houtwormen ziet: je moet de behandeling uitbreiden tot het hele meubel, en altijd ook de aangrenzende plekken controleren, zelfs de plinten.
  • Zodra de bedreiging is uitgeroeid, kun je producten blijven gebruiken die voorkomen dat het verschijnsel opnieuw de kop opsteekt: fungiciden en insecticiden, of zelfs synthetische harsen.

    Onder de mogelijke DIY oplossingen, die helaas maar beperkt effectief zijn, raden we aan bijenwas te gebruiken: houtwormen schijnen er namelijk niet van te houden, dus een meubelstuk ermee behandelen kan het volledig ongewenst maken. Je kunt het dus gebruiken om gaten, scheuren, spleten en voegen te vullen.

Veel meer informatie over de meest voorkomende soorten houtworm en andere technieken, waaronder professionele, vind je op deze link: https://www.ecologica.it/i-tarli-nemici-del-legno/.

Advertisement