Herbruikbare vochtige doekjes: maak ze zelf om ze altijd klaar te hebben voor gebruik

door Natasja

21 Oktober 2022

Herbruikbare vochtige doekjes: maak ze zelf om ze altijd klaar te hebben voor gebruik
Advertisement

Wanneer je het aanrecht, de eettafel of een ander oppervlak in huis snel moet schoonmaken, om vlekken te verwijderen of iets op te ruimen dat net gemorst is, grijp je meestal naar keukenpapier of de doeken die je gewoonlijk in de buurt van het aanrecht bewaren, om ze telkens te bevochtigen en af te spoelen.

Je kunt natuurlijk niet zeggen dat het vermoeiend is, maar het zou zeker minder tijd kosten als je op de meest "risicovolle" plaatsen al een houder met kant-en-klare vochtige doekjes had neergezet. We hebben het hier niet over de wegwerpartikelen die weliswaar handig zijn, maar ook niet erg milieuvriendelijk. Voor deze kleine huishoudelijke klusjes kun je ook je toevlucht nemen tot de DIY versie, die je kunt gebruiken, in de wasmachine kunt wassen en talloze keren kunt hergebruiken.

via @vekalife24/TikTok

Advertisement
@vekalife24/TikTok

@vekalife24/TikTok

Met het oog op geldbesparing en respect voor het milieu is een oplossing als deze nog handiger: het vermindert de hoeveelheid afval en je hoeft niet telkens geld uit te geven voor nieuwe artikelen. De doekjes kunnen samen met theedoeken of ander huishoudlinnen worden gewassen.

Ook tiktokker @vekalife24 stelt een methode voor om dit hulpmiddel te bereiden. Om doekjes als die van haar te krijgen, heb je het volgende nodig:

  • 20 druppels essentiële olie (vaak wordt tea tree olie aanbevolen, die schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen heeft)
  • 1 eetlepel vloeibaar afwasmiddel
  • een halve liter zeer warm water
  • 150 ml isopropylalcohol (90%)
  • restjes stof (oude overhemden, oude lakens, verkleurde of beschadigde theedoeken, enz.)
  • een luchtdichte glazen pot

Zet een kom of pot klaar waarin je alle ingrediënten mengt: water, alcohol, afwasmiddel en essentiële olie. Meng goed met behulp van een theelepel of pollepel.

Maak dan de doekjes klaar, stop ze in de pot, maar zorg ervoor dat er wat ruimte overblijft. Giet vervolgens het vloeibare mengsel erin, sluit het deksel en schud heel goed, zodat elk stuk doek in het mengsel is gedrenkt. Kijk hier https://www.tiktok.com/@vekalife24/video/7036080159321197870 hoe het moet.

Ze zijn handig in de keuken, maar ook in de badkamer. De tiktokker gebruikt ze om zelfs de kinderstoel, het fornuis en eigenlijk elk oppervlak dat dagelijks vuil wordt, schoon te maken.

Aangezien het een middel is dat alcohol bevat, is het niet het meest geschikt voor houten oppervlakken, terwijl het geweldig is op marmer, graniet, glas, staal en keramiek.

Advertisement