Een heel eenvoudig recept om ramen schoon te maken en te laten glanzen met weinig middelen

door Natasja

28 September 2022

Een heel eenvoudig recept om ramen schoon te maken en te laten glanzen met weinig middelen
Advertisement

Soms loop je een kamer binnen en zie je dat die mooi is schoongemaakt, opgeruimd en misschien ook lekker ruikt, maar als de ramen dof zijn door vuil, bederft dat het totale effect. Daarentegen geeft een kamer in normale staat, maar met glas dat zo perfect transparant is dat het onzichtbaar lijkt, onmiddellijk een groter gevoel van schoon zijn.

Of het nu gaat om resten van regendruppels, atmosferisch vuil of kringen van de laatste schoonmaakbeurt, men kijkt vaak naar de ramen en denkt dat ze eigenlijk schoongemaakt moeten worden. En er zijn vele methoden om dit te doen. Maar wat als je toevallig de verschillende benodigde ingrediënten niet in huis hebt? Maak je geen zorgen, de kans is groot dat je alles wat je nodig hebt al bij de hand hebt.

Advertisement
Pexels

Pexels

Wat je nodig hebt:

  • een emmer of teil;
  • favoriete hulpmiddel om elke hoek van het glas grondig te bereiken, dat kan een eenvoudige doek zijn of een bezem met de passende doek erop.
  • 2 eetlepels afwasmiddel
  • voldoende warm water (ten minste twee liter)
  • (optioneel) spoelglansmiddel voor de vaatwasser (een eetlepel)
  • een of twee andere zachte doeken

Hoe gaat je te werk?

    1. Meng alle ingrediënten goed in de teil
    2. Maak een doek nat met een beetje water, zonder het te veel uit te wringen. Veeg het glas af, vooral de buitenkant, om het te bedekken met een laagje water. Voor buitenglas kun je ook een beetje water uit de tuin gebruiken, rechtstreeks met de tuinslang.
    3. Met de andere doek (of de bezem in de doek gewikkeld) de in het teil bereide oplossing op het glas aanbrengen, goed tot in alle hoeken en wrijven om alle sporen van hardnekkig vuil te verwijderen. Sommige mensen gebruiken direct de bezem, als die zachte haren heeft, zolang hij niet te vuil is.
    4. Afspoelen (eventueel met de slang of een andere doek)
    5. Laat het drogen

Als je wilt, kun je ook een trekker gebruiken om het overtollige water onmiddellijk te verwijderen en het eerst te laten drogen zonder het risico van kringen door kalk in het water zelf.

Vermijd altijd het wassen van ramen die op dat moment (of voordat alles droogt) direct in het zonlicht staan.

Spoelglansmiddel is een toevoeging die helpt, maar je kunt eigenlijk ook gewoon een beetje afwasmiddel in veel warm water oplossen, en het mengsel met een spuitfles gebruiken!

Advertisement